Monday, February 1, 2010

teknologi membuatkan aku terpikir....

aritu kat radio/tv ade kuor... alat amek wudhu secare otomatik... rege dia 10 riban
dicipta oleh orang melesia yg bukan islam...
byk dah dia dapat order... dari negare timur tengah... dan lenglain..
power siot orang melesia.. leh cipta barang yg orang negare lain tokleh cipte...
bangge siot.. kelebihan alat tu.. dia otomatik detect org nak amek air semayang.. dan dia akan kuarkan jumlah air yg tepat untuk amek air semayang..takde ler membazir.. bagusnyer...

tapi dalam bangge tu aku berpikir.. ade tak mesjid/surau nak pakai alat tu?
kalo takat surau tengah kat lorong serkam... takde ler nak pakai nyer.. baik dorang gune air kolah jerk... air kolah pon leh gune berulang kali kalo kolah tu melebihi 2 kolah...

maybe alat tu leh menjimatkan air... tapi kalo nak berjimat kene ler pupuk dalam diri sendiri... orang kate.. membazir tu amalan setan...

mungkin alat tu tak sesuai bagi sesetengah orang... yer ler.. aku rase kalo pak man checking gune mesti rase kekok nyer... tak pernah gune.. cam gak mak cik kintan yg tak pandai menggunekan remote tv... heheheh (tapi skang dah tau)

kadang teknologi nih bagus... kadang akan menimbulkan perkare negetip yg lain..
yer ler cam remote tv... ade sesetengah orang lepas makan dok depan tv.. atau terbongkang depan tv.. pastu tangan pegang remote... takdenyer bangun nak tuko siaran.. eh boleh jadik boyak camtu... hehehehh (jgn lak time azan kat tv tuko siaran yerk)

bile dah byk kemudahan disebabkan teknologi yg baru... ia boleh membuatkan manusia malas dan tak kreatif... tgk ler cam bebudak skang.. ps2 psp.. dll... dah kurang kreatif nak buat menan sendiri..

kadang teknologi pon leh menjadik satu pembaziran pade kite... yer ler... bile kuor model henpon baru.. dah berlumbe lumbe nak beli baru.. rege dia pon bukannyer murah... henpon lame lak tu leh pakai lagi.... tp disebabkan model baru... teknologi baru.. ramai berebut nak beli.. kalo bende tu leh jadik aset atau akan datang rege makin naik takper gak...

tu ler manusia.... heheheh

ps* teringat lak satu cite pasal org amerika abeskan duit berjute nak cipte pen yg boleh digunekan di angkase lepas.. tapi orang rusia gune pensel jerk heheheheh

5 comments:

HABIHA69 said...

Bang Muor...kita kene ikut gak rentak teknologi tu kan..kan..cepat betul zaman berubah, teknologi makin laju dan pantas...saya teringin gak nak cipta pil kenyang....tak payah garu kepala bila ujung bulan...eke..ke..ke, teknologi canggih tuuuu...

ajie said...

apa yg msia buat bukan yg pertama..seingat aku.aku pernah dapat email pasal wuduk washer ni...cuma bentuknya lain skit dr ni..company arab buat..

muor76 said...

habiha...
kalo dah ade pil tu.. bagitau yerk..
tapi lagi elok kot kalo kite puase time time ujung bulan

ajie..
aku pon pernah gak dpt email tu... cam ko cakap bentuk dia lain ler

deaf_angel said...

good posting..


mintak maaf banyak2, tapi kalo sapa perasan kat tv msia yang azan magrib tu..aku rasa version tv3 tu
budak tu satu bukak air paip cam besar je.
patut direktor suruh la bukak kecik2..
sorry la, tak guna pakai sarban complete smua, tapi kat mesjid aku nengok ambik wuduk bukak air cam air terjun gitu

blackpurple @ jowopinter said...

Alah... kalau paip yg pakai sensor tu kira boleh jimat air jugak apa...hehe