Wednesday, December 24, 2008

Bot Penambang Muor






ni adelah gambor feri atau bot penambang muor... feri nih beroperasi pade tahun 1890 sebelum jambatan muor (jambatan sultan ismail) dibuke pade tahun 1962.. Feri menjadik alat perhubungan antare muor ngan tanjung agas dan melake... mase perang dunia kedua.. tentera jepun telah menyusun sampan sampan dan meletakkan kayu/papan di atas sampan untuk menyeberangi sungai muor.. kalo tak silap tokeh feri muor nih namenyer ismail..
Lepas jambatan muor siap.. tol telah dikenakan di jambatan tersebut..pondok tol dulu ade kat area tanjung agas.. depan kilang st skang (kalo tak silap mail xpdc pernah nege kupang depan kilang st nih.. bebudak muor panggil die mail kupang) same cam jambatan pulau pinang ler.. tapi bile tun abd razak yang ketike itu menjadik perdane menteri melesia dia cek kutipan tol dan mendapati kutipan tol telah melebihi kos membuat jambatan itu.. terus dia soh mansuhkan tol tak nak membebankan rakyat katenye.. bagus betol dia.. tak macam skang.. tol makin lame makin naik.. nyusahkan betol.. sane tol sini tol.. (tak termasuk tol mase kawin yerk kekekek) rege barang makin naik.. ape orang besor wat skang nih.. cakap jerk berdego-dego... huuhuh sori emotional sket...
ekceli aku hanye dapat mendengor cite dr orang tua dan hanye melihat gambor-gambor lame jerk.. tapi pade aku... ade baik nyer aku dengor cite lame.. yg lame akan menjadik memori.. yang lame leh dijadikan teladan... yang lame leh menyedorkan kite.. dan ade gak barang yang lame amat berharge.. macam moto vespa.. kekekeke
jadik korang tengok jer ler gambor yang ade nih..
sg muor.. kawasan feri (skang jambatan muor) yg bahagian bawah adelah area tanjung agas...



feri/penambang muor
feri/penambang muor


pembukaan jambatan muor-yg nih kat dlm bandor muor.. dulu roundabout skang dah diganti ngan trepic light..

perasmian jambatan







Tuesday, December 16, 2008

Kain Yang Perlu dicorakkan.









Ni anak kedua aku.. Luqman Harith. Lahir pade 07.03.07 . Aku tengok mase dia keluor.. Aku diri sebelah doktor (doktor intan kat colombia asia seremban) mase doktor tu sambut anak aku.. siap aku dengor bunyi ploppp!...Rugi beb kalo suami tak tengok mase anak kuor.. hehehehhe hmmm Satu amanah.. satu tanggungjawab.. satu kegembiraan.. dan bermacam satu lagik..

Anak laki memang beza dengan anak pompuan.. orang nyer geratel, harap dah besor nanti geragas.. dia ketetel.. harap dah besor nanti jangan ketotol.. asyik mengelinjang jerk (kalo dok diam jerk mesti aku yang risau) Dia hanye diam ketike tengok little einstein..

Skang nih belum leh bercakap lagik.. ade ler beberape perkataan yang dia leh cakap.. tapi perkataan yang memula sekali dia cakap ialah 'ayah' (same cam akak nyer).. ibu lom pandai sebut lagi.. (jeles siot wife aku)

Memang manje ngan aku.. kalo dia bangun malam nak susu, mesti ayahnyer kene amek.. kalo ibu nyer nak amek, dia akan melarikan diri dengan menyelitkan badannyer di celah katil atau gobok.. Kalo dia berjaye naik atas katil.. dia akan duduk di atas badan ayahnyer sambil menepuk muke ayahnye supaye bangun dari tido...kadangkale bile ibunye buatkan susu dia tak nak minum kalo ibunye bagi.. tapi dia akan minum bile ayahnye hulurkan susu tu..

Bile dia nanges pastu ibunye amek.. tangesan nyer kadangkale tak benti.. tapi bile ayahnye amek dari ibunyer.. otomatik dia akan diam dan akan melentokkan kepalenyer ke atas bahu ayahnyer..

Tido pon selalu ngan ayahnyer.. kekadang baring bawah ketiak ayah.. kalo ayahnyer nak kuor mule ler kelam kabut berlari kejor ayahnye...

Itu ler anak laki aku yang aku harap akan menjadik anak yang soleh pade mase akan datang.. insyaallah..

p/s entry ini dibuat sebab ade kawan wife aku nak tengok gambor anak aku.. kalo tak paham sesetengah perkataan tu leh ler tanye..

Wednesday, December 10, 2008

cat rm1000

ni citer mase aku pindah umah..
beberape bulan aku nak pindah aku dah bagitau tuan umah aku.. dia cakap ok.. pastu dia bagitau deposit sebulan dia tahan dulu.. dia nak cek dulu umah kalo ade kerosakan dia akan tolak ler.. aku cakap tak kisah.. pastu aku bagitau ler yang aku akan biorkan bil air dan api bertungak.. sebab aku ade deposit air dan api.. pastu dia soh aku setelkan sebelum aku pindah..

mase aku bayor sewa yang last tu aku bagitau dia bile aku nak pindah.. pastu aku cakap lagik yang aku akan biorkan tunggakan api air tu sebab ade deposit api air.. dia soh aku setelkan gak..

dan kengdian aku pindah.. mase aku bagi kunci rumah kat dia, aku cakap aku memang tak bayor bila api air..sebab ade deposit api air.. dan dia soh aku setelkan gak

dan lepas aku pindah.. dia kontek aku.. dia cakap ler pasal tunggakan api air tu.. aku cakap lagik... kan ade deposit api air.. kalo tak cukup tolek ler ngan deposit sebulan tu....

dan lepas tu dia kontek lagik.. dia pakse aku bayor gak tunggkan api air tu.. aku cakap ler lagi kan ade deposit sebulan ngan deposit api air..pastu dia cakap kos dia nak repair rumah lebih dari tu.. ade kerosakan.. aku tanye ape yg rosak? dia cakap paip leaking.. aku cakap ler paip tu memang dah leaking.. kalo tak nak leaking tambah jerk selotep paip.. mesti tak leaking nyer.. pastu dia cakap rumah berconteng.. aku cakap bese ler bebudak.. tapi yang ade nombor telepon kat dinding dalam bilik tu bukannyer anak aku yg conteng..

dia masih tak puas hati.. dia cakap cat dah buruk dia cakap kos dia nak cat umah rm1000.. perghh bengang ler aku.. aku tanye ler.. cat luor dalam ker? cat ngan syiling ker? dia cakap tak.. macam ler aku masuk umah tu, dia cat umah dengan rege rm1000.. tetibe lak bagitau aku kos cat rm1000.. ape hal?

Pastu aku pon dok cakap ler.. ganti tu ganti nih wat tu wat nih.. dan dia pernah janji ngan aku yg dia akan bayor balik ape yg aku ganti tu.. dan aku cakap ler aku tak pernah nak mintak balik ape yg aku ganti tu.. dan aku pon pung pang pung pang... sampai dia terdiam..

Mementang ler selame nih aku diam.. aku senyum... dia ingat sesenang jerk nak pijak kepale aku.. ceh.. nang bo ti nang kui bo ti kui.... memula aku ingat nak halalkan jerk deposit tu.. tapi skang dah jadik haram lak.. dan skang nih aku senyum sengsorang bile lalu depan umah sewa aku dulu.. senyum pasal aku tak nampak cat yang berege rm1000... hehehehhehe

aku ingat nak call balik tuan rumah aku nak sound lagi cecukup... tapi oleh kerane isteriku yang comeyy merangkap timbalan ketua rumah dan jugak pelengkap tulang rusuk aku telah menyabarkan aku... tak jadik aku nak sound dia... hehehehhehe

p/s jangan amek hak kite.. jangan cube pijak orang lain... jgn amek kesempatan di atas tolak ansur orang lain..

tag?

Tag? aku tak tau ape tu tag? sebenornye nih kali ke 2 aku kene tag.... yg pertame tu aku tak sempat nak membalas ... sibuk sangat... yg nih datang dari en blekpurple... aku tak tau mende tag nih.. tak tau kaedah nyer.. aku kene refer lak org yg tag blek purple nih...


ni syarat yang diberikan untuk tag ni :

Snap work station anda. Kemudian taruh link blog anda di bawah gambar work station anda iaitu bersebelahan dengan link-link blog yang ada. Lihat contoh yang dibuat, begitulah seterusnya sampai bila-bila, ok... Sekiranya tag ini berkembang, pasti akan ada banyak link-link di bawahnya, kalau tak... terencat la dia... ha ha ha... Akhirnya, tolong pass tag ini pada tujuh (7) blogger lain...pass-lah pada siapa-siapa.." <---- ni aku copy paste dari blog en blekpurple...


aku tak paham sangat syaratnyer.. alang org yang tag aku tak paham.. ape tah lagi aku yang kene tag... dan mesti orang yg aku tag pon tak bape paham... hahahahahahahah



so 7 orang yg aku nak pass.. nih org nyer... matekucing(peminat baju band), xybundle(tokeh bundle), niezarm(budak seremban kije katputrajaya), fifa(bekas budak prektikal), pinatbate(budak forum cari), kodoklawa (ni name dlm forum cari) dan kojah(bekas budak prektikal)

so terpulang ler pade dorang kalo nak wat tag tu... heehehehehehe

Tuesday, December 2, 2008

Zikir setan?

Pagi tadik aku call mak aku.. mak aku ade sebut 'zikir setan'... Zikir setan? ape tu?Bukannyer ajaran sesat... takde dalam list ajaran sesat namenyer 'zikir setan' Tapi kalo menghasut, mengumpat, mengeji, buat cerite, membuat fitnah, menafikan hak orang lain, nak rampas hak orang, buat hak orang lain cam hak sendiri, tu ler antare 'zikir setan'..

Tu ler... bile kite dah bagi peluang berbincang.. bukan 8 saat, bukan 8 minit, bukan 8 jam, tapi dah 8 bulan bagi peluang untuk bincang.. Batang hidung pon tak nampak... ni tidak.. nak dinafikan hak orang lain lak.. ape cite tu..? Bile ditanye kenape tak datang bincang... takde sape bagi tau... bile ditanya pade org yg disuruh memberitahu.. orang tu cakap dah bagitau.. dia yang tak nak datang... Ape citer nih? nak membohong pon agak-agak ler... Akal ade.. tapi tak dipanjangkan... Akal ade tapi lebih mengikut nafsu... Akal ade tapi dipikirkan takkan ade tindakan (setelah berpuluh tahun mengalah)..

Dan hasilnya... sebahagian rumah (bukan bapak aku dirikan) yang didirikan di atas tanah bapak aku telah dirobohkan.. padehal mase ukur bahagian memasing telah dibagitau rumah tu atas tanah bapak aku.. Bapak aku pon cakap.. kalo dia datang bincang.. nak sewa tanah ker.. nak wat perjanjian 10 tahun ker tak kisah ler.. nih batang hidung pon tak nampak... Bile dah roboh mule ler nak marah.. dan bertambah pelik bile orang lain yang takde kene mengena pon nak marah.. Amek ko...... kiri kanan bapak aku tak bagi can.. bapak aku hanye mempertahankan hak dia, bukan nak amek hak orang lain... Pakkal ler aku takde kat kampung.....

Bile setan dah menghasut... mule ler nak nafikan hak orang lain, mule ler nak menjaje cerite yang tak betul.. mule ler pukul canang yang orang lain ambek hak dia (padehal dah dibagi bebetul dan ditandekan)... Ni ler manusia.. lebih mengutamakan napsu dari akal.. lagi sanggup makan hasil dari hak orang dari membetulkan keadaan..

Mungkin ade hikmah di atas ape yang terjadik... kite tak tau kan...

p/s kan elok kalo dengor sesuatu perbalahan dari kedua-dua pihak yang bertelagah.. jgn ler kite dengor dari satu pihak jerk.. camner kite nak wat penilaian... jangan ler kite menafikan hak orang lain.. dan buat hak orang lain cam hak kite... Gua marah nih... serius gua marah... heheheheh

Cine opera

Aritu aku gi tengok kensert anak aku... mase tu dah petang.. kat wisma negeri n9.. dah masuk dalam dewan tu carik ler port nak dok.. anak aku yg kecik lak selsema.. seperti biase ayahnyer ler yang akan mendukung budak ketetel itu..
Wife aku puas ler tinjau dok carik mane anak aku... patut ler tak jumpe.. muke dah berubah manjadik pelakon opera cine... heheheheh ni dia gambor anak aku..





pakaian anak aku utk menari pom pom


Thursday, November 27, 2008

Vespa



ni vespa adik aku, tapi geran name aku. Adik aku beli dengan rege rm2100 (mahal gak). Aku bawak vespa nih dari bangi ke seremban tanpe road tax (tapi skang dah ade).

Bile aku bawak vespa nih, ade mate yang memandang. Salah ker aku bawak vespa? atau mereka suke tengok vespa.

Kadang-kadang anak aku naik vespa nih sambil buat bunyi moto.. siap ade bunyi pom pom pom gitu, nasib baik tak bunyik pin pin pin

Apebile melihat vespa, aku akan teringat mase kekecik dulu bagaimane aku berangan dok bawak vespa bapak aku, kalo bapak aku balik makan tengahari, aku pakai helmet dan dok atas vespa dan buat bunyi moto (eh! cam anak aku buat skang nih). Dan dengan vespa gak bapak aku membawe 4 ahli keluarge yang lain ke bandor. Abang aku dan akak aku dok kat depan.. aku dok antare abah aku dan mak aku. Memang takkan lupe ler kenangan itu.. bile diingat balik ia akan membuatkan aku tersenyum.. dan aku selalu cite kat wife aku pasal pasal tu (mungkin wife aku dah boring kot dengor cite tu).

Mungkin ade orang tak nak habeskan duit untuk membeli sesuatu yang buruk dan lame cam nih, mungkin dorang tak nak abeskan mase untuk yang buruk dan lame cam vespa nih.

Tapi pade aku, bukan yang buruk dan lame tu tidak bernilai, tidak berharge.. tapi lagi berharge dari sesuatu yang indah,nampak cantik dan nampak gah atau perkase dari luor.

Jadik kalo nak tau nilai sesuatu barang tu kene ler tengok luor dan dalam gak.. dan sayangi lah sesuatu yang kite susah nak dapat.. jangan ler kite sia-siakan ape yang ade, mungkin kite takkan dapat seperti ape yang kite ade sebelum nih.


p/s -susah betul nak carik vespa skang nih, tu baru vespa, lom lagik bsa, norton, triumph, lambretta dll

Friday, November 21, 2008

Jariku luke lagi..



Beberape hari sebelum pindah umah baru.. aku seperti bese.. dah amek anak.. pastu nak masak.. bese ler.. surirumah part time.. Aku nak bukak tin susu (tin susu f&n yg dah ade tangkai pembukanya) jam tu ler anak aku terjerit kat depan.. bese ler gaduh rebut barang.. Dan aku pon menjerit soh anak aku jgn gaduh.. sambil tu tangan dok tarik penutup tin tu..tetibe aku rase pelik kat ibu jari.. seperti bese..tanpe mengaduh.. tanpe menjerit (wife aku pon pelik camner aku leh tahan sakit kalo luke) aku berkate sendirian.. alamak.. luke lagik...

tuu dia.. darah menitik-nitik... menjejes-jejes atas lantai.. aku basuh.. amek tisu.. balut luke tu.. ingat kecik.. tapi leh nampak gak ler isik... dah nak kene kan.. nak wat camner.. anak-anak aku takut tengok darah (kalo wife aku lagi ler) dok jauh dari ayah.. si kakak dok bising tanye.. kenape darah ayah kuor.. kenape ayah luke.. macamane leh luke.. dan bermacam-macam lagik..

aku siap suakan jari akukat anak aku.. larik dorang... heheheh bile aku tengok jari aku.. aku teringat mase kekecik aku pernah kene tin planta.. mase mak aku buat kuih aku dok sibuk ratah planta.. bile terluke aku terjerit panggil mak aku.. dok tanye.. mak kenape cam nih.. kenape camnih..? hehehehhe tak nanges... pastu bapak aku ler yg balut dan bubuh ubat kuning.. ermmm kenangan.. bile tengok parutnyer teringat kejadian tu... hehehhe

tapi ok lagi.. kalo luke camtu.. boleh mengingatkan aku pade mak dan bapak aku yg berusaha untuk hentikan pendarahan... ia menunjukkan kasih sayang mak bapak kepade anak mereka... tapi kalo luke sebab bertumbuk atau baling kosi (macam dalam mesyuarat kelab bangse ajaiab kat seremban bebaru nih)membuatkan aku rase pelik.. kate sayang bangse sendiri.. memperjuangkan bangse sendiri.. kenape perlu bertumbuk dan baling kosi? heheheh mungkin mase tu ramai orang yang pekong kot kat situ.. sebab tu cam tu...

Monday, November 17, 2008

Ali baba bujang Lapok

Ari tu (2 hari aku pindah ke rumah sendiri) aku gi family store kat taman umah aku, anak aku adeler ternampak satu pondok, dia cakap 'Ayah! umah momok'.. aku tanye ler kenape dia cakap umah momok.. dia cakap sebab umah tu momok tande 'X' kat pintu nyer.. Aku gelak jerk..

Aku cakap kat dia.. tu bukan momok tande.. Ali Baba bujang lapok yang tande..Pastu.... dia tanye kat aku lak... 'Ayah... Ali Baba tu sape...?'
Aku dok cakap ler ali baba tu pencurik.. Pastu dia tanye lagik.. kenape Ali Baba jadik pencuri... aku jawab ler tu citer dalam tv jerk... pastu dia tanye lagik.. Ali Baba tu memang pencurik ker...? kenape Ali Baba tande X kat umah dia? kenape dalam cite tu Ali Baba jadik pencurik?

ahhh! sudahh...Jenuh nak jawab nyer.. Pastu kiteorang masuk ler family store beli bebarang.. dah abeh tu.. balik ler.. on the way balik.. anak aku tanye lagik Ali Baba tu naper dia tak tinggal kat umah dia... dan memacam lagik ler.. dia tanye dan aku jawab (jawapan yg mengarot).. Last last aku dok cakap ler ngan dia..ali baba tu citer p ramlee.. tau saper p ramlee? kalo tak tau nanti tanye mak (penjage dia).. dan berakhir ler soalan-soalan dari anak aku..

dan tibe-tibe 2 minggu lepas kejadian ternampak tande X kat pondok tu.. anak aku tanye lagik.. 'Ayah.. Ali Baba ade curik barang kat umah kite tak?' Aku cakap ler takde.. pastu ditanye lagik... 'Ali baba curik malam jer ker?' aku cakap lah yerk.. ermm kuat gak ingatan nyer... dan pagi tadik dia cakap lagik kat aku 'Ayah tengok Ali Baba tak curik pon fan (kipas tangan )fiqa' aku gelak jerk... Sib baik ler tak tanye ape-ape lagik pasal Ali Baba.. kuat gak ingatan anak aku.. Alhamdulillah.. semoga otaknyer berkembang ngan baik..

Orang cakap bebudak ingatan nyer memang kuat.. yer ler kot.. sebab anak aku ingat ali baba... heheheeh... Cume ade ler sesetengah bebudak yang ingatannyer aku tak tau ler camner yerk... Yer ler.. bukan ape.. aritu ade ler orang dari parti miskin cadang supaye dibukakkan universiti bangse ajaib kepade bangse lain... marah sesetengah budak-budak kat universiti tu..punyer ler mangarok.. mengamok.. melenting.. siap berpiket (jgn berpiket.. pemuda bangse ajaib cakap jadik berok dijalanan).. berarak.. pasang sepanduk mengutuk cadangan tu... tu baru cadangan.. lom bebetul.. kalo bebetul mau perang melesia nih... Tapi bile bekas PM dari bangse ajaib cakap cakap bukan bangse ajaib pon leh jadik PM.. takde pulak diaorang melenting....

ermmm mungkin sebab dorang terlupe kot mengenai agenda yang dorang perjuangkan... ketuanan bangse ajaib... ermm ker dah hilang ingatan skang nih..? atau bile dengor perkataan cadang.. baru dorang nyer pentium 4 dan ram 10 gigs akan beroperasi?.. pelik gak yerk... atau dorang wat wat tak ingat ketuanan bangse ajaib... atau bebuat tak dengor atau tak bace? mungkin dorang pengor dan kenyor? pelik gak aku....

Thursday, November 6, 2008

sroot srottt!

aku...
sroottt srottt.. jap jap sroott..
badan rase tak best... hidung sakit..
tekak sakit.... batuk
tak makan gak ubat

bini aku
tak de pon srooott..sroott cume tekak sakit.. dia makan ubat semalam
dia cakap kang ni gi klinik panel..

anak pompuanku..
tak sroott gak.. hanye batuk..
bile di tanye dah makan ubat?
diam.. kene pakse baru nak makan.. takdenyer makan secare sukerela

anak lelaki ku
sroott srooottt... hingus meleleh..
kadang batuk sampai muntah.. bile nanges ade can muntah tu...
kat umah.. nak berkelek ajerk.. tak nak dok bawah.. kalo aku tak angkat selagi tu dia akan meleset kat aku sambil paut kaki aku dan tak bagi aku jalan..
bile aku berdiri.. dia diri depan aku, depangkan tangan dengan harapan aku angkat dia..
bile dia tido malam... dan dia terjage nak susu atau lenglain.. akan dipanjatnyer katil dan duduk di atas badan aku ibarat menungggang kude.. kadang sampai terperanjat nyer aku bile terjage tengok anak aku tengah tepuk muke aku atau cube membuka kelopak mate aku... dan dengan keadaan yg kemamo.. aku akan bangun dan buatkan susu.. dan kene tunggu dia tido balik...
bebetul anak bapak nih..

ermm perit gak bile satu family demam selsema....
demam umah baru kot... heheheheh

Wednesday, October 29, 2008

Tua ker?

Besok besday anak aku.. dia mintak play-doh.. (same kot ngan plastersine.. yg mase kekecik aku panggil tanah liat).. mintak kek.....Tu 2 permintaan dia..sebelum nih tak pernah aku belikan dia kek.. tak pernah sambut besday dia..just bagitau hari nih besday kakak..

Skang nih aku tengah sibuk dok nak pindah ke rumah sendiri.. rumah bandung.. (kalo takde aral sabtu nih pindah).. gaji pon tak masuk lagik nih.. wahh! pening gak kepale (sib baik tak botak).. aku usahakan gak nak dptkan kek untuk anak aku.. petang nih gak tempah kek.. Nanti leh sambut besday anak aku time pindah umah nanti..

Bile sedare mare tengok anak aku.. diorang selalu cakap 'wahhh! sekejap jerk dah besor'.. yer ler takkan ler makin kecik... heheheheh dan bile dengor ayat 'sekejap jerk dah besor' tu bermakne... sekejap jerk aku dah makin tua... heheheh

Ermm dah tua..? Baru umor awal 30an.. Sesetengah org cakap.. 'Alaa.. baru 30.. ape nyerrr' Tapi harus diingat.. kelape mude org petik gak nak amek airnye... daun kelape org amek gak nak wat ketupat.. ini kan pule pelam muda yg menjadik kegemaran perempuan yg terkene buatan manusia..

Bini aku selalu gune 'dah tua' kat aku.. Contoh ayat.. 'aik dah tua pon nak pakai baju metallica lagik?'... 'aik! dah tua pon pakai suor cam nih lagi' (merujuk kepade suor koyak dan ala-ala rock)... 'Aik! dah tua pon nak nengok gigs..?'.. 'Boleh ker main rugby dah tua cam nih?'

Bile tengok anak aku.. aku sedor aku dah semakin tua (walaupon sehelai uban pon takde atas kepala).. bile bini aku cakap aku dah tua.. aku sedor aku dah tua.. At least aku ingat gak... heheheh so kene ler tambah amal ibadat.. (ade sesetengah amalan kite, kite tak sedor bile kite buat)

Tapi bile aku pakai baju metallica, bile aku pakai suor koyak, bile aku tengok gigs.. bukan bermakne aku tak sedor... itu hanye ler sebahagian dari hidup aku, mungkin 5 peratus jerk.. (akan hilang satu hari nanti)

Tapi pade sesetengah orang dia tak rase tua.. rase cam umor baru lepas spm jerk.. setiap tahun dia berumor 18 tahun... heheheh dan ade gak orang yg dah beruban penuh kat kepale dan rambut hitam boleh dikire (muke lak kulit tegang) masih lagi rase diri nyer muda.. dan nak jadik pemuda.. dan nak jadik ketua pemuda... heheheh..

hidup kite nih kene ler sesuai ngan zaman... yer ler.. kalo 80an dulu zaman rock kapak.. skang nih zaman.. zaman ape yerk?... kalo dulu mungkin ade sesetengah barang tu memang efisien kalo digunakan.. skang nih mungkin tidak.. (ade sesape ker gunekan batu giling lagik?).. kalo dulu mungkin kelab bangse ajaib tu bagus.. skang memang tak bagus.. hehehehehehe

Tuesday, October 21, 2008

Pergi nyer seorang pejuang dari puak haluan kiri

Semalam Shamsiah Fakeh meninggal dunia pade usia 84 tahun..
Saper Shamsiah nih? kalo tak tau cube ler google sendiri yerk..
Dia nih same ler lebih kurang ngan Mat Indera

Ape yang aku nak cakap nih bukannye ape.. ramai orang cakap dia nih komunis (walaupun dia beragama islam) ramai orang cakap dia nih pembelot (walaupon dia nak merdeka dari british).. terpulang pade individu tersebut nak cakap ape..

ketike zaman british... PKMM, AWAS, API telah menentang british kerana ingin merdeka

PKMM ingin menyatukan indonesia, malaysia, singapura, brunei dan sabah serawak.. PKMM ingin menggunakan satu bendera sahaja.. iaitu bendera merah putih... yang kemudiannya hanye digunakan oleh indonesia.. manekala singapura telah meletakkan bulan dan bintang.. dan umno telah meletakkan keris..

PKMM telah memperkenalkan slogan 'merdeka'.. manekala umno ketike itu menggunakan slogan 'hidup melayu' kengdian kengdian baru umno gune slogan 'merdheka'

british telah mengharamkan PKMM, AWAS,API..
dan british telah memburu menangkap dan membunuh puak yang melawan british..
dalam majalah 3 pernah disiarkan tentang kisah seorang bekas anggota API.. dimane beliau telah menceritakan bagaimana anggota-anggota API dibawa ke ladang getah dan ditembak.. dan pencerita itu terpakse melarikan diri untuk menyelamatkan diri beliau.. (sape pedulikan.. british bunuh melayu API bukan bunuh melayu UMNO)
kebanyakan melayu yang ditangkap oleh british.. telah dipenjarakan tanpa dibicara...

Anggota anggota PKMM, AWAS,API... tiada tempat berlindung dan terpakse melarikan diri ke dalam hutan.. di mane ketika itu hanye komunis yang boleh membantu mereka....

Ketike zaman jepun.. ade jugak rakyat british yang menyertai komunis menentang jepun.. antare rakyat british yg join komunis nih adelah nona baker dan vincent baker (tuan punya lombong besi)-sile google sendiri.. mengapekah kite tak gelor mereke ini pembelot/penjahat/komunis?

dan aku rase pelik...
bile british mengelarkan mat kilau, dato bahaman, tok janggut,rentap dll sebagai pemberontak dan sebahagian rakyat melesia pon ikut gak gune perkataan pemberontak tersebut.. seperti pemberontakan tok janggut.. pemberontakan rentap..

mengapa dalam sesetengah buku sejarah masih gunekan perkataan 'pemberontakan'... sedangkan mereka adelah sebahagian dari pejuang kemerdekaan/kebebasan dari cengkaman penjajah.. sepatutnye kene ler gunekan perjuangan rentap, perjuangan tok janggut dll...

ermmm ade sesape tau tak... saperkah tokoh tokoh umno yang pernah dipenjarakan kerna menentang british kerna memperjuangkan kemerdekaan..?

p/s isi entry nih aku copy paste dari komen aku kat forum carik

Friday, October 17, 2008

dah dedah baru tau

Hari tu aku dpt satu bungkusan
Ini diaaaa...

Bukak ngan penuh berhati-hati...

jeng jeng jeng... baju bundle Metallica St Anger under license to giant... terime kasih kepade sedare Mohd Zaki yang telah menjual baju nih pade aku....
dan time kasih pade budak kat opis aku sebab amek gambor..




Mase sampai bungkusan tu...bebudak kat opis semua tanye ape dlm bungkusan tu.. Semua nak tau.. Memule cadang nak bukak kat umah... tapi bile org nak tau aku pon bukak ler.. pastu tunjuk..

Yer ler cam sekarang nih, banyak perkare-perkare yang diselindungkan.. Sebab ape? Tak nak org lain tau... Tapi ade gak yang dah dibagitau pade org lain.. Menyebabkan orang lain marah.. Mane tak marah? yer ler bile sesuatu tu membazirkan duit dan berlaku penipuan.. dan ade nyer komisen yg jumlah nyer bukan kecik anak.. Takkan ler tak marah...

Jadik.. yang dah tau bende yang terselindung tu kene ler bagi tau orang yang tak tau.. Jangan ler biorkan mereka yang tak tau tu hidup ngan satu tembok di dlm kepale..

Tapi pelik yerk.. ade yang dah tau, masih lagik buat derk jerk.. mungkin ade share kot.. atau sayang ade makna? hehehhe badigol soot tol ler.. heheheh

Wednesday, October 15, 2008

Rumah Terbuka

Skang nih masih bulan raye.. Ramai orang buat rumah terbuka.. jempot kengkawan datang.. Aku tak pernah buat rumah terbuka.. Kalo kat muor.. aku tak pernah tungggu umah terbuka untuk pergi ke rumah kengkawan aku.. Bile takde umah terbuka takde ler makan nasi beriani kerrr sate kerrr.. dan makanan yang best best.. Ade sekali tu aku raye kat umah kawan aku dia hitangkan tempe goreng ngan pisang goreng.. best siottt!

Kalo nak gi umah kengkawan, aku akan call dulu nak pastikan dorang ade kat umah.. Kadang dah depan umah dorang baru aku call..Kengkawan aku pon cam tu gak.. Kekadang kengkawan aku akan jemput datang umah sekirenya dorang ade buat open house.. Walaupon aku dah datang umah dorang sebelum tu.. Orang dah jempot gi ler kan...

Tapi yer ler bile dah berkeluarga nih.. rumah kengkawan susah sket nak pegi.. maklumler sedare dah bertambah, Tu cite kat muor.. Bile aku dah kawin dan dok kat somban nih.. time raye takde lak jiran aku dtg ke umah.. mungkin tak bape mesra kot.. mungkin sebab aku n wife kije.. malam baru ade rumah.. Yang ade datang pon hanye ler bebudak yang mengharap duit raye dan suke minum oren botol itam jerk..

Aku ade ler gi umah jiran jiran gak.. dan jiran aku pon cakap.. dorang kat tempat aku tinggal tu kalo tak buat open house tak datang.. ermm Nak kene tunggu open house ke baru datang? pelik gak

Aritu aku gi umah senior aku kat sekolah.. dok kat seremban gak.. Dia cite umah dia baru sekeluarga datang.. tu pon keluarga kawan anak dia.. Dia pon cakap.. kalo tak wat open house orang tak datang.. Pastu aku ade beraye ke rumah kawan aku yang dok kat perumahan teres yang penduduknya 80% melayu.. Dia pon cakap kalo tak wat open house orang tak datang..
Kengkawan aku yang bukan kengkawan aku dari muor pon selalu ler tanya bile nak wat open house..

ermm Nak kene tunggu open house baru nak datang umah? Datang jer ler bukannyer aku menghalo pon.. ade hasil baru nak datang ker? heheheheheh mungkin nih trend baru beraye kot..? heheheh

Sebut pasal hasil baru nak datang... aku teringat ler.. kelab bangse ajaib punya ahli.. ramai antare dorang pasang panji kelab tu sebab mengharapkan 'hasil'.. Dorang dtg berkempen untuk kelab tu sebab mengharapkan 'hasil'.. Semua nyer sebab 'hasil'.. ade lak tu yang mengarok bile dah penat penat pasang panji dan berkempen tak dapat 'hasil'. Ade lak yang giat memecah kan cermin bile tak dapat 'hasil'.

Berbeza lak ngan bebudak dari kelab miskin.. buat kije takde 'hasil' pasang bendera takde 'hasil' gi kempen takde 'hasil'. Kalo dapat tu kire rejeki ler.. Tapi dorang harap hasil yang lain...

bese lerr lain negeri lain adat, lain parti lain adat..

p/s* respek kat sebahagian bebudak muor yang pasang bendera kelab bangse ajaib kerna membelanja kengkawan yang pasang bendera kelab miskin makan kat bus stand pagoh..

Friday, October 10, 2008

Sayang

Aritu aku ternampak satu baju metallica kat satu blog,blog incik mata kucing..cantik baju tu.. Pastu aku tanye kat tuan punye blog tu.. nak jual ke tak baju tu..Dia cakap tak nak.. Sayang siot dia ngan baju tu..

Aku pon ade selai baju metallica gak yang menjadik koleksi aku yang terawal.. Hampir hancur baju tu. Dah reput, berlubang sane berlubang sini.. kaler dah pudor..Senang citer dah setaraf kain buruk ler.. tapi aku masih lagik simpan sebab aku sayang..

Sebut pasal sayang nih.. kalo seseorang yg menyayangi seseorang, dia akan sanggup melakukan sesuatu utk orang yg dia sayang.. Yer ler sayang gile babeng.. Yer tak? Tapi ade gak yang sayang ade makne.. Sayang dengan niat untuk mendapatkan sesuatu. Sayang jenis nih ade diamalkan di dalam sebuah kelab yang bangsa yang teragung.. heheheh

Bile sebut tak sayang jerk.. korang tau ler.. Kalo org tu buat sesuatu yg bagus (tapi sebenornya tak bagus)orang buat dek jerk... Kalo orang tu cakap dia nak letak jawatan dalam kelab bangse ajaib, orang ramai akan bertepuk tangan dan bersorak tande gembire.. Kalo boleh nak soh cepat.. tak yah tunggu tahun depan ker.. tahun lagik satu kerr...menyampah tengok muke dia lelama.. lembab.. tak kering.. pengor dan kenyor..Tu ler yang orang akan cakap bile tengok org yang tak disayangi...

Tapi ade gak orang orang yang tak sedor diri.. Dia rase diri dia disayangi.. tapi sebenornya yg menyayangi tu hanye ler tukang kipas dan yang tau bace doa 'ampusana ampusini'.Bile dia rase dia disayangi mule ler cakap berdego-dego cakap ye ye ooo.. pastu mule ler berperangai seperti berok di jalanan.. kekekekkek

So jadik ler orang yang semua orang sayang.. jgn jadik orang yang dibenci atau orang yg disayangi dengan niat membodek..
baju yang aku sayang.. abg aku bagi mase dia balik dr state.. tag metallica.. underlicense to brockum, production year 1991.. antara hasil tangan terbaik pushead, Kalo dah sayang, buruk camner pon kite simpan.. dah berbelas tahun dah.. kalo tak sayang.. baru 2 bulan pakai dah buang.. atau 2 tahun pakai dah buang? atau 2 penggal jerk? kekekek



Friday, October 3, 2008

cite raye

2 hari sebelum raye tu aku ade ler buat blind date ngan seorang blogger dan seorang forumer di forum.cari.com.my (kat thread johor).. Saje jerk nak jumpe. Blackpurple/jowopinter name nyer.. Jumpe kat kedai Ji Tom Yam kat Parit Bakor (dia cam tak pasan jerk kewujudan kedai nih kekekekek). Aku ingat dia berisi.. senang cite gumuk ler.. rerupenye tidak.. slim jerk.. atau senang citer sekeping jerk... kekekekek... Terime kasih ler black sebab banje aku minum aritu.. Ntah bile ntah dia nak banjer aku makan sup tulang/ekor..

1 hari sebelum raye tu aku dok basuh kete.. Tengah tengah basuh kete.. aku terpandang sorang mamat nih yang dok dekat umah aku (kire jiran aku ler) datang... Mamat nih setau aku.. kije nyer mencari besi buruk.. Ade ler sore sore yg mengatakan dia nih ade curi besi.. pastu isap dadah lak.. Tapi kalo tengok dari penampilan memang ler org cakap ngisap dadah.. Dia bagi salam.. aku dok jawab ler.. Pastu dok tanye bapak aku ade ke tak.. lantas aku panggil ler bapak aku.. Eerupenye dia nak bayor fitrah utk dia dan keluarge dia..

Pastu ade ler member aku datang (lagi tua dari aku pon datang) Dedulu dia kije kapal.. dia ade ler cite kat aku.. dia stone.. mabuk dll (yg sewaktu ngan nya) Pon carik bapak aku nak bayor fitrah..

Malam raye tu (12.45 mlm) aku dok sibuk ler gosok baju, isik duit raye dalam sampul.. Tetibe adik aku dok panggil bapak aku.. aku dok intai ler.. nampak ler cahaye lampu kete.. Rerupenya de ler sorang mamat nih dtg ke rumah nak bayor fitrah.. Rase cam kenal.. tapi mamat tu rasenyer tak dok kat kampung aku.. Mungkin mase tu amil kat kampung dia dan tempat lain dah tido kot..

Mase nak semayang raye.. imam dok bangun.. aku tengok.. owhh bukan bapak aku yang imamkan.. kate aku dalam hati.. lepas solat tu imam tu pon duduk.. bapak aku pon bangun dok bace khutbah.. Aik! pelik gak.. Rerupenya bapak aku cakap.. imam tu al-quran, bahase arab, hadith.. semua dia leh bace.. cume tulisan jawi jerk yang dia tokleh bace... ooo patut lah..

Pagi raye tu.. lepas solat sunat aku dok pegi kedai.. Nak beli barang.. Ade ler amoi yg leh tahan comey dok jage kat kedai tu.. Lepas aku bayor.. dia bagi ler duit balance.. Yangg menarik nyer care dia bagi duit tu kat aku.. Dok pegang ngan dua jari (jinjit) dan manjatuhkannyer di atas tapak tangan aku... Ermm mungkin dia tau kot bukan muhrim .. nanti terbatal lak air semayang aku... Respek siot kat amoi tu... heheheheh

Dan malam raye kedua.. aku meninggalkan anak aku sehari kat umah bapak aku.. Kene balik semban.. Wife aku kije.. Kepale dok pikir.. ok ker tinggal kan anak? tak nangis ker? tak mencarik ayah nyer ker.. dll.. Wife aku relek jerk.. aku yang memikirkan nyer sangat... kekekek. Tak sampai sejam tinggalkan anak aku, dah soh wife aku call orang tua aku tanya keadaan anak aku camner..

Dan hari raye ke 3.. aku kat opis.. walaupon takde orang aku dtg opis gak.. Boring dok umah... buat entry nih.. Tengok tengok kot ade kije yang pending ker (ade kije tapi comfirmation mengenai perubahan lom dapat dari orang yang sepatutnya). Ni kang nak gi usha kot kot ade kedai bundle yang bukak.. ermm Malam kang balik semula ke muor... yeaaa Besok rancang nak beraye kat umah cikgu ct lak

Friday, September 26, 2008

Memilih Ketua Kelas

Cikgu Seman mengajo kat sekolah bangse ajaib.. cikgu Seman nih bagus best terra handal.. Semua murid murid sayang cikgu SemanApe yang bagus best terra handal kat cikgu Seman? Aku pon tak tau.. murid murid dia yang tau... heheheh

Cikgu Seman nih cikgu kelas tingkatan 2 Atas, sekolah bangse ajaib itu...Satu hari nih cikgu Seman nak lantik ler ketua darjah, penolong, bendahari dll jawatan yang penting penting untuk kelas tingkatan 2 atas..Dia pon berucap ler kat kelas dia..'Hari nih cikgu nak lantk ketua tingkatan.. penolong.. pung pang.. pung pangg.. bla bla bla....''Jadik cikgu nak kamu calonkan calon calon yang kamu rasekan sesuai untuk memenuhi... jawatan jawatan yang cikgu sebut tadik...'Cikgu ulangi.. sile calonkan calon yang kamu rase sesuai...'

Senyap kelas tu..cam nampak malaikat lalu.. semua toleh kiri kanan.. terkerok-kerok cam berok bongkok isap rokok atas pokok.Masih lagi diam.. masih lagik mencarik calon yang sesuai untuk kelas tingkatan 2 AtasTibe tibe.. si Jali Tempe angkat tangan dan bangun'Cikgu saye dah bersedia nak bertanding cikgu,' 'Saya akan berkerja bersungguh sungguh untuk Tingkatan 2 Atas'Mat Kera lak bangun'Cikgu saye mohon dicalonkan untuk bertanding cikgu, saye ade idea yang bagus untuk kemajuan Tingkatan 2 Atas ni cikgu'Mat Yoyo pon bagun sekali'Cikgu.. saye pon dah bersedia nak bertanding.. saye akan memastikan Tingkatan 2 Atas akan mengalahkan kelas lain dalam semua bidang dan akan merampas tahta Kelas terbaik sekolah..Pastu Mat Cik bangun, Man toya bangin, Din Pengko bangun... Satu kelas bangun..

Semua nyer mancadangkan diri mereka sendiriSemuanya mohon untuk dicalonkan..Semuanyer dah bersedia nak bertanding..Dan yang pasti semua nyer cakap berdego-dego... Ye ye ooo jerk bebudak tu... dah ler perangai memasing ketotol.. kepale batu... pengor lak tu... Semua nak jadik calon.....

Cikgu Seman kerok kepale yang tak gatal..

ps * bagi yang mempunyai pickup pasola.. mungkin tak paham entry aku nihbagi mereka yang kering akan nampak sesuatu hehehehe

Tuesday, September 23, 2008

Medan magnet kematian


Album baru metallica dah kuor.. camner? ermm best.... Lagi best dari load, reload dan st anger... tapi tak sebest album-album sebelumnye. Aku suke metallica, tapi metallica nih bukan ler band keras pertame aku dengor ....lagu keras yang awal aku dengor ialah lagu troopers dan 2 minutes to midnight (dedua lagu iron maiden) mase sekolah rendah

Kenape aku suke lagu keras? Aku suke lagu yang aku boleh dengor.. tak kire lagu ape.. rock kapak ker.. lagu siam ker.. lagu chine ker.. reaggea ker.. disco ker.. ape ape ler.. janji aku suke.. Aku bukan ler cam sesetengah orang lain yang hanye dengor satu aliran jerk.. ermm macam ade kelab tu.. sore orang lain bukannye dia dengor sangat.. sore diaaa jerk yg betul

Ermm mase ngah kecoh black metal yg sesat dan menyesatkan... ade satu sotkabor nih (kengkonon sotkabor nih telus dan adil).. cakap metallica ni pelopor muzik black metal yang wujud pade tahun 70an dan menggunakan lambang salib terbalik.. Aku gelak jerk 'Naper ler sotkabor yang kengkononnya adil dan telus dan menyatekan yg benar siarkan cerite tak betul lak nih?' ker wartawan tak buat kije umah?'... betul ler kate kawan aku, sotkabor tu leh caye part no ekor jerk.. berite lain bace boleh... tapi nak dpt kepastian bace gak sumber lain.. jgn caye 100%.. tapi kalo nak bace berite ngampu.. berite 1 jari tunding orang lain 4 jari tunding diri sendiri... berite dia jerk yang betul... bace ler sotkabor yang telus itu..

Pasal lagu-lagu dalam album baru metallica nih.. aku tokleh nak komen bebanyak.. aku lom dpt dengor lagik 100% album nih.. nak gak dengor bunyi bass, drum, lead, ryhtm dll.. ntah bile dpt dengor lagu dorang ngan sepenuh perhatian...


Ni antara baju metallica yang aku ade.. semua nih aku beli kat kedai bundle...ermm nampak cam taksub jerk ngan metallica.. takde arr .. sebenornya aku dlm proses collect baju-baju band.. ade lagik baju lain.. tapi yer ler.. pesal album Medan Magnet Kematian nih, aku masukkan ler koleksi aku.. sajer jerk bagi sesetengah orang jeles..

sekian terime kasih.. kerne membace entry ini walaupon tiade ulasan mengenai album magnetic death kerna aku bukannye pengulas muzik..

:)

Wednesday, September 17, 2008

Buat keputusan tuko menuko

Dalam hidup kite nih kadangkale kite kene buat keputusan.. banyak bende kite kene buat keputusan.. kadangkale kite kene korbankan sesuatu untuk mendapatkan sesuatu.. kadangkale ape yang kite nak itu ler yang kite tak dapat.. dan ape yang kite tak nak yg tu ler kite dapat.. kite mampu merancang hanye tuhan menentukan..Ade orang takut nak wat keputusan atau tak bape berani.. dan ade yang sayang nak tinggalkan sesuatu untuk mendapatkan sesuatu.. kalo pikir tak bape berani dan sayang baik dok bawah ketiak mak..

Kadangkale kite boleh buat keputusan lepas kite tanye kat orang lain.. tanye kat mak ker.. abah ker.. kengkawan ker.. awek ker.. bini ker.. jangan tanye pade sesumpah atau sumpah sumpit lak (nanti dia dok senyap jerk sampai skang).... Mungkin lepas tanye orang baru kite leh pikir ngan rasional.. tapi kalo tak tau gak p ler solat istikarah (bagi orang islam jerk).Kadangkale kite kene berani tegakkan keputusan kite.. yer ler. kadangkale ade org tak setuju ngan keputusan kite.. kene ler meyakinkan org lain bahawa tu ler keputusan yang tepat..

Tapi kalo wat keputusan tu kene ler rasional/munasabah dan sesuai ngan pengetahuan korang.. takkan ler ko yg memang kijenye tukang jahit nak tuko kije jadik pomen kete lak.. memang ler makan tahun..cam main rugby gak... ko memang dah main scrum half.. mane leh tetibe ko nak main prop.. nak mampus?

Tuko tuko pon nak kene tanye pendapat org lain gak.. kalo ko jadik ketua daerah dah hancur korup dan pengor takkan ler orang ramai setuju nak ko jadik bendahari daerah tu pulak.. lagi ler hancus.. lain ler kalo ko ade agenda sendiri... heheheheheh Pastu jangan ler memandai ko lantik orang yang bacin pekong dan pengor menggantikan tempat ko.. lagi ler subal beb.. hancus..

Kepade kawan aku yang dok tanye pendapat tadik.. harap ko pikirkan ape yang terbaik.. jgn pikirkan mase skang ajerk.. pikirkan mase depan sekali.. aku hanye boleh memberi nasihat.. tak dapat memberi nasi... ko jer ler yg kene wat keputusan... tapi jgn ler rujuk sotkabor utusan

Tuesday, September 16, 2008

Lindungi lah Keluarge ku

Baru tadik kol 10.10 pagi.. abah aku call.. Dia cakap ade berite tak baik.. Berderau darah aku.. Ya Allah.. tenang kan ler diri aku..

Abang aku (sesatu nyer abang aku) kene rompak mlm tadik di bintulu.. kene pukul kat kepale... akak ipor aku pon kene pukul gak... Abang aku pengsan kate bapak aku.. tapi tadik dah sedor...

Perompak tu 3 org.. siap bawak lari kete abang aku.. ermmm sebelum nih umah abang aku kat sabah kene rompak dah.. tapi mase tu takde orang kat umah... sib baik...

Rumah org tua aku pon dah pernah kene rompak...
Ermm ni semua ujian.. ujian utk menguji kesabaran..
Ya Allah kau lindungi lah keluarga dari malapetaka..
Amin...

Tuesday, September 9, 2008

Nukilan hati yang berbulu

Tadi mase aku tunggu komuter (yg dah dinaikkan taraf dan memberikan perkhidmatan gemilang terbilang) aku beli ler sotakbor.. Utusan.. bukan takde pekdah utusan pade aku tu.. ade.. leh buat alas meja makan atau buat sampul bontrot mase yasinan kat umah mertua aku.. dan jugak buat bungkus perot ikan sebelum dimasukkan ke dlm plastik kecik..

Dalam utusan tu ade ler topik menarik muke surat pertame, 'Harga keperluan raya dijamin stabil'.
Dalam hati aku.. 'ye ye ooo jerk'.. pastu belek ler muke surat lain.. ade tajuk nih 'Harga santan, daging lembu naik' . Kerok kepale aku. Santan naik rege? Dah hampir pupus ker kelape kat melesia nih? pengeluaran kurang ker? (macam beras aritu) .. Depan cakap lain.. dlm dah cite lain, mende nih? Atau mungkin bebarang akan naik rege sampai 30 ramadhan dan dijamin stabil pade 1 syawal?

Seperti biase aku berkate dlm hati. Ni ler statement dari orang yang cakap berdego-dego (jadik menteri dikalangan bangse yang ajaib kene cakap berdego).. Sebelum sebelum nih antare statement yang amat bagus dan cemerlang ialah.. Minyak naik barang tak naik, Minyak naik inflasi tak naik, Minyak naik kite masih cukup makan, Beras dijangke turun rege bulan Ogos.. bla bla bla.. Korang tengok ler betape pengor dan kenyor mereka itu mengeluorkan kenyataan..

Kite sumer tau inflasi kat melesia nih yg terburuk dlm 26 tahun (tapi bagi pembace utusan aje dorang takkan tau).. tu pade kadar bape percent jerk.. 7 percent kot (aku pon lupe)
Tapi kalo tengok rege barang.. ermm susah nak cakap.. takdenyer kenaikan brg hanye 7 percent..

Bengang aku siot.. ni ler malang nyer kalo kite mempunyai pemimpin yang hanye tau bercakap dengan berdego-dego. pemimpim yang hanye pandai turun padang bile ade reporter, ade pengampu dan yang sewaktu ngan dia.. tapi aku rase kalo dorang turun tanpe pengampu mesti orang tak kerumum.. maki dlm hati ade ler kot...

Memang ler skang nih kite kene singkirkan mereka mereka yang pengor nih.. untuk menjamin mase depan anak-anak kite.. gantikan mereka ngan orang lain yang tau memikirkan orang lain

Tuesday, September 2, 2008

CITE KAT EKSPO KAT TANJUNG EMAS KAT MUOR

Ari ahad aritu aku gi ekspo ka tanjung emas.. masuk ler gerai bundle.. alaa.. bundle wak rahim simpang pt sulong tu.. aku tengok ler bebarang kat kedai tu.. Ade beberape pasang mate dok tengok aku.. diperhatikan atas bawah.. pesal eikk? yer ler.. aku nyer seluor koyak. buruk.. tak cantik bukan kaler biru gelap.. baju pon kaler itam sedikit lusuh.. ade ler gambor tengkorak.. takde nyer org suke tengkorak.. tengkorak tu tande org dah mati.. orang yang dah dikuburkan.. silap ler saper yang nak kene kubur tu memang cam tengkorak ler jadiknye... pakkal ler aku nih masih lagi berfikiran rasional dan tak membace utusan melayu ajerk.. kalo tak mesti aku dah sound orang yg tengok tengok aku tu..

Aku tanye budak yg jage gerai tu "Ade baju band?"
Budak tu jawab arr.. "takde arr bang.. susah nak carik baju band skang.Ni baju abang tolak kat saye bang.. boleh lah bang.. saye dah lame carik baju band nih bang tak pernah nyer dpt.. bla bla bla.. Ni seluor abang nih abg dpt kat ner? bape rege? Levis 502 Z big E redline...bla bla bla... " komen budak penjage gerai tu tentang seluor dan baju aku..
ermm nampak nyer ade gak yg tau menilai.. yang mindanya terbukak.. yg tidak mendengor atau memandang atau mengambil dari satu pihak ajerk.. heheheh bangga siot.. idung aku bertukor jadik spek mase tu..

Tu ler kengkadang bende yang nampak baru dan best nih takde ler best sangatr..
cam seluor levis 501 kaler biru tua made in siam.. ade kualiti ker? nampak jerk biru tu cam menarik.. tapi luor jerk nampak best bile pakai mule ler gatal gatal.. pastu pakai sebulan benang dah tetas... memang pekong ler... hehehehe
korang jangan ler terpedaye ngan levis siam kaler biru tua tu.. jangan ler korang tengok org luoran ajerk.. tengok ler sekali isi hati nyer sekali.. tapi kalo korang beli buah-buahan.. amek ler yg kulit cantik sket.. jgn ler amek yg kulit itam, bersemut..ade sarang lelabah.. heheh kerna memang sifat manusia nak yg terbaik.. sedikit ajerk yg tak kesah.. itu buah...tak same ngan manusia.. manusia boleh memilih Ya atau Tidak.. ingat tau.. dan bukan semua bende yang kaler biru tua itu menarik.. macam seluor levis 501 kaler biru tua made in siam.. ingat tau... kalo nak tuko angin tengok ler kaler lain sket cam kaler biru laut.. kerna biru-biru air laut, kaler biru hati terpaut.. atau kalo korang tengok kaler biru tua tu tak menarik.. korang camporkan ngan kaler kuning.. dpt ler kaler ijo... pon menarik gak kaler ijo.. sejuk mate memandang

aku pon rase kaler biru tua tu tak best arrrr. korang rase camner?

Monday, August 25, 2008

Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Merdeka! merdeka kite... 31 ogos nih dah 51 tahun merdeka.. ade orang mengatekan mereka ler pejuang merdeka sebenornya.. ade orang mengatakan kelab mereka yang memperjuangkan kemerdekaan..
ermm tapi korang tau tak.. fakta.. slogan merdeka tu digunakan oleh PKMM..
Kengdian Kelab bangsa ajaib gunekan Merdheka.. erm pesal ejaan pelik benor..
mungkin nak sesuaikan ngan base melayu ketike itu..

Kelab bangsa ajaib tu tak mention lak pasal API, AWAS, PKMM, dll takde sejarah yg ditulis dlm buku sejarah atau sotkabor yang mengatakan mereka jugak pejuang kemerdekaan.. ni bebalik kelab bangsa ajaib tu... ermm nak sembunikan fakta kot.. supaya mereka disanjung oleh bebudak form 3 yang ade amek subjek sejarah..

Kengkadang perjuangan puak haluan kiri nih tak dijelaskan.. walau pon ade fakta.. bebalik mereka sanjung british dan jepun yang membunuh melayu, merompak rete negare, yang menggelarkan pejuang melayu itu pemberontak atau lanun..
Salah ker berjuang untuk tanah air?

Pelik aku.. pejuang dipanggil pemberontak.. pejuang dipanggil lanun..
Tapi kalo orang dari kelab bangse ajaib tu buat sesuatu.. perghhh dorang ler pejuang kemerdekaan, dorang ler yang menyatukan bangsa, dorang ler yang menghalo penjajah.. dan lenglain lagi ler..

korang rase patut ker fakta yang sebenornya dinyorok kan?

ermm sebut pade fakta lagik.. aku tanya beberape orang budak.. bile nama 'Malaysia' digunakan
ade yang jawab 31 ogos 1957.. dah salah dah.. mase tu persekutuan tanah melayu
dan ade yang jawab 16 September 1963.. tahun Sabah Serawak join persekutuan tanah melayu..
jawapan nih mungkin betul..
Tapi ade fakta yang mengatakan name malaysia digunakan lebih awal.. sebab ade duit syiling tahun 40an (zaman jepun kalo tak silap) dah guna name Malaysia.. dan ade professor yang dah tulis buku yang menggunakan name Malaysia pade tahun 1937 (kalo tak caye cube search perkataan nih '1937 Malaysia, a Study in Direct and Indirect Rule')

So aku harap.. sekirenya korang membace dari sotkabor dan berite yang dikawal oleh Kelab bangse yang ajaib nih.. carik ler jugak berite dari puak haluan kiri..

pe-pe hal Selamat Hari merdeka ke 51...

Thursday, August 21, 2008

Tawaran biasiswa

Kawan aku kat Jabatan Putar Alam cakap ade tawaran biasiswa utk rakyat melesia. Ni maklumat tentang tawaran tu

Jabatan Putar Alam ingin memberikan biasiswa kepade pemuda pemudi yang berketurunan bangse yang ajaib yang ingin melanjutkan pelajaran dalam bidang diploma kejuruteraan awam di Graber International, California dan ape-ape bidang dalam kursus PhD di Edison University of Technology dalam pengajian luar kampus. Pemohon-pemohon mesti/wajib/kene memenuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan.

1. Pelajar IPTA/S yang kene tendang.
2. Repeat paper sebanyak 8 kali.. diulang 8 kali..
3. Bermuke kenyor.
4. Mempunyai otak yang pengor.
5. Membela sesumpah atau sumpah-sumpah atau sumpah sumpit atau yg same species ngan dia, cam mengkarong (haiwan tu mesti berasal dr melesia). Chameleon dan iguana tidak diterime kerna bukan berasal dari melesia. Ia mesti di test oleh pakar dna untuk mengesahkan haiwan tersebut berasal dr melesia. Jgn buat ujian dna sendiri sebab dna itu akan expired dalam mase 10 jam. (pakar dna yang cakap)
6. Pemohon pemohon hendak lah berjumpe ngan menteri di Jabatan Putar Alam, Sile amek gambor 3 keping dan berlainan tarikh untuk menunjukkan bukti.
7. Sile kepilkan sekali sijil upsr.. Pengesahan sijil mesti dibuat selepas borang diserahkan. Diulang sekali lagi selepas borang diserahkan.
8. Borang-borang yang telah siap diisik mesti diserahkan kepada Jabatan Putar Alam.Bagi pemohon pemohon yang diterima mereka dikehendaki bersumpah di mesjid (tgn kiri kene pegang quran dan tangan kanan kene pegang text sumpah yg disediakan) untuk membuktikan maklumat yang diberikan itu adelah benor same sekali. Akuan sumpah itu mesti dibuat di hadapan jurunikah yang bertauliah, yang ade friendster dan suke dengor lagu linkin park.. juru nikah itu jugak mesti ler jurunikah yang baru diupgrade menjadik imam.. ketike hari bersumpah.. pemohon dikehendaki memakai baju melayu cekak musang, bersampin songket dan bersongkok baldu cap SOB yg mempunyai ketinggian 12 inci dan mesti ditemani bapak nyer.. kalo bapak takde.. bapak sedare pon boleh..

Cepat.. mohon ler sebelum terlambat..
sekian terima kasih..

Tuesday, August 19, 2008

KHABOR DARI BALOK KONTAN

Sabtu aritu aku gi kontan.. bercoti dan melawat sedare.. syok anak aku mandi air laut.. mandi mendenya..si kakak berendam soh aku pegang.. pastu dok meniarap dan duduk kat gigi air.. merase ler air laut sket.. dah lame dia ajak aku gi pantai dan mandi laut.. dan main dig dig.. nak carik sea shell. Yang kecik lak berlari lari kat gigi air.. bukan tau takot..

Memule rancang nak balik ke sbn ahad.. lepas gi kije kawin sepupu wife aku, gi lak umah sepupu aku kat balok... lantas ditahannyer supaye bermalam kat umah dia.. kire ok lah tu.. sekali-sekala dtg.. yer tak..? Lame tak jumpe byk ler cite kuo..

Tapi satu cite nih pasal surau.. ade ler hambe Allah nih.. dia nih dari golongan orang miskin dan tak ajaib bangse nyer.. nak ngajor kelas fardu ain kat surau kat taman sepupu aku dok tu.. tapi golongan-golongan dari bangsa yang ajaib tak bagi.. Siap dituko konci surau tu.. pastu bangse yang tak ajaib nih mintak ler jase baik bangse ajaib nih kunci pendua.. ape dikatenya? 'Kalo nak kene halo masuk ler ngajo kat surau tu'.. terpakse ler golongan bangse yg tak ajaib nih mengalah.. ngajo kat umah orang lain yang bagi kebenaran bukak kelas kat umah dia..

Mungkin hanye bangse yang ajaib ajerk yg leh ngajor fardu ain kat Balok tu kot?

ish ish ish.. ade gak manusia camnih.. rase cam nak hagolkan kepale dia ke dinding jerk.. atau digetol beramai ramai... pengor tol ler..

*hagol- hentak
*getol- jotos/luku
*pengor- bangang/bodoh

ps-ade sesetangah org tak tau makne perkataan yg aku selalu gune

Friday, August 15, 2008

COPY PASTE

ade budak tanya aku.. camner nak tulis blog.. aku cakap ler tulis jerk ape yang ko nak tulis... nak cite ikan ke.. kambeng ker.. sayur hidroponik ker... kain pelikat kaler biru ker... sukati..

dia tanye aku.. kalo copy paste artikel ok tak?
aku kate lak
boleh.. tapi tak original..
boleh gak amek idea.. boleh tiru.. kalo copy orang nyer jgn lupe bagi kredit/sumber.. yer ler karye orang lain takkan nak claim kite nyer yer tak?
kang nanti ade yang kene panggil datin plagiat lak

sebut pasal copy paste dan amek idea nih..
surat penyokong umno kepade pak lah yang aku hasilkan (idea asal dr bapak aku) telah byk di copy paste. dan diedarkan kat email.. dan dimasukkan ke dalam blog orang lain.. siap ade tuko slang nogori.. tak kisah ler.. janji ape yang aku nak sampaikan boleh dibace oleh ramai orang

sebut pasal curi idea lak..
aku teringat ler ade satu kelab miskin nih.. kelab nih di singkirkan dr kelab di sebuah banglo.. dulu kelab miskin nih cadangkan kije 5 hari jerk seminggu..
pehh abes dikutuk nyer oleh kelab kat banglo tu.. dikatenye tak bagus, tak efektif, tak efisian, pekong, pengor, kenyor, badigol sood, wak lu lengkong.. dan memacam lagik ler..
tup tap tup tap.. kelab kat banglo tu amek lak idea tu..
pastu dorang cakap ler.. boleh luangkan mase lebih utk family ler.. membine keluarge bahagia ler.. nanti leh gi aktiviti masyarakat ler.. dan bermacam-macam lagik yang baik.. tapi dorang takde pon inform idea asal tu dari saper..

korang pasan tak? hehehheheh
tu ler dia orang orang yg suke masuk bakul angkat sendiri, atau gali kubur tanam sendiri..

Wednesday, August 13, 2008

Ketuanan melayu tercabar...

Ape...! itm nak dibukak kepade bukan bumi? Mane boleh.. tu benteng terakhir utk budak melayu.. Keistimewaan untuk melayu.. Susah melayu kalo takde ipt yang khas untuk melayu.. Jom kite berdemonstrasi.. jom kite adekan bantahan... jom kite mengarok.. jom semua.. walaupon ade pemimpin melayu cakap orang yang berdemonstrasi itu seperti berok-berok di jalanan.. dan Pak Lah kate 'Jangannnn!.. kite ketepikan tu semua.... kite utamakan ketuanan melayu...

Dah ler MRSM dibuka untuk bukan bumiputra... tercabar ketuanan melayu..

Dah ler di WPI tak dilaksanekan DEB... tecalar ketuanan melayu...

Dah ler Kampung baru dicadangkan handak dibangunkan ganti ngan komplek beli beLAH.. tergadai ketuanan melayu..

Dah ler agong digelar NATANG... terpukul ketuanan melayu..

Dah ler perlantikan MB terengganu nak diboikot oleh Adun lain.. mereka mencabar ketuanan melayu.. biadap sungguh..

Dah ler mase perlantikan MB Perlis yang baru bekas MB yg dulu tak nak dtg.. berani dia mencabar ketuanan melayu.. kurang ajor tol..

Dah ler subsidi mungkin akan ditidakadekan... habes ler ketuanan melayu..

Dah ler kuase sultan dikurangkan... takde makne ler ketuanan melayu..

Dah ler tanah melayu byk diamek untuk dibuat projek besor... akan pupus ler ketuanan melayu...

ni bebetul tinggal benteng terakhir nih.. tapi benteng yg dah hancur tu saper yerk yg hancurkan eikk?

-ps- Sile bace ngan otak kiri entry ini...
Aku tak menyokong cadangan itm dibuka kepade bukan bumi.. bukannyer ape.. bior ler keistimewaan tu dikekalkan sampai bebile.. hak melayu dah cukup tegadai dah aku rase... tinggal melayu jerk yang nak membela nasib mereka sendiri.. (bukannyer pemimpin yang nak jage kepentingan sendiri dan perot yg boyak)

Wednesday, August 6, 2008

SEBUAH KELAB DI SEBUAH BANGLO-PART III

Baru-baru nih ketua kelab kat banglo yang dalam nyer makin busuk nih ade berkempen.. Kempen tentang menyatukan bangsa yang kengkonon bangsa yang amat ajaib di atas muke bumi nih. Bangsa yang otak nyer selalu dicuri bile mati kerna otak bangsa tersebut masih belum banyak diterokai/digunekan Tidak seperti otak bangse yang pernah menjajah dan berlaku kejam di tanah air kelab nih...

Menyatukan bangse? ye ye ooo jerk ketua kelab nih.. selalunya dia cakap jerk berdego-dego.. tapi last-last aekk.. Kengkadang dia terlupa ape yang di cakap..

Cakap pasal penyatuan nih... Dulu kelab nih ade ler mewujudkan satu kelab lain. name kelab tu pon lain tapi akhirnye kelab nih telah menyingkirkan kelab yang dia buat tu... Hek elehhh! Menyatukan ape tu... kepale hanggok dia... menyatukan konon.. tu memecah belahkan lagi ade ler..

Pastu kelab nih... orang-orang kuat dia bergaduh.. Jadik ler tragedi haram mengharam.. Sib baik tak haram jadah...Pastu ade ler sorang orang kuat nih ngan lincah majid nyer telah berjaye daftar balik name asal kelab nih... dan orang yang tak baper lincah majid nih daftar gak atas name kelab lain... Menyatukan mende? Memecahbelahkan lagi ade ler.. Penyatuan bangsa konon...

Pastu bekas ketua kelab nih ade bergaduh ngan dia nyer pembantu... Ntah pesal aper tah.. Dia kate pembantu nyer selalu terlewat datang meeting... bile cek tak pernah nyer lewat... ok jerk..
Tup tap pembantu dia lak kene buang... Tak tau pesal ape.. katenye lak salah gune kose...
Last-last ramai penyokong pembantu bekas ketua tu keluor kelab buat kelab baru... ape namenyer yerk... kelab jiwa terluka kot... Tengok tu... menyatukan mende..? Memecahbelahkan lagi ade ler..

Ahli-ahli bese mungkin ade pasan kes kes nih... mungkin ade ahli ahli biase dapat menilai.. Sape sebenornya yang memecah belahkan?... kalo orang yang ade pangkat dalam kelab nih tak di tukor.. jawapannyer memang hancuss lebuss ler.Gantilan ler ngan orang yang tak memikirkan kepentingan perot yang gendot dan boyak..

Dalam mase yang same lak.. orang-orang yg berpangkat dalam kelab nih tuduh orang lain dari kelab lain lak yang memecahbelahkan bangsa yang ajaib ini... Ermm tu ler dia.. punce dari dorang pastu nak salahkan orang lain lak pengor tol ler.. sipot sedut... Satu jari tunding orang lain.. 4 jari tunding diri sendiri.

Skang nih dorang terhegeh-hegeh nak menyatukan bangsa... ker dorang masih menyatukan bangsat dalam kelab nih?

Sunday, August 3, 2008

Belajor,Mengajor, Pengajoran

Dua orang anak berebut kan baby car seat.. Dedua nak dok atas kosi tu. Si kakak.. tak nak ngalah.. adiknye pon tak nak kalah. Kakak nyer dah masuk 5 tahun.. adik nyer laki, baru setahun lebih..Kelakuan mereka di perhatikan oleh bapak nyer yang dok berlenggeng makan buah semangka sambil bersandor di kaus..

Si adik mengangkat kaki kanan.. ingin menendang kakaknye. Aik! kekecik dah terra nak nendang... Di hayun pulak tangan kiri.. puk! puk! pekk! dipukulnya kakak nyer. Wahhh! tau nak memukul lak.. Ape sangat ler pukulan atau ketisan budak kecik. Last sekali di amek nyer remote teater rumah jename panasonic..ape lagi dipelangkong nyer kepala kakak..Terus melaung..Tak sempat bapaknya menahan

Bapaknye risau... dia tak ajor pon anak nyer menendang, memukul, ape tah lagik mempelangkong. Nak kate pengaroh tv,, takde lak bapak dia tengok cite lawan-lawan atau cite combat..mungkin sebab pengaruh kengkawan kat rumah pengasuh.. Pikir bapak
Nampaknye si bapak kene melakukan sesuatu.. untuk mengelakkan anak nyer terpengaruh ngan anasir-anasir tidak baik..Pengajaran bermule dr rumah..

Kalo kite jadik bapak/ketua.. kite kene jage anak kite.. Walaupon kite dah ajor perkare yg elok.. jage ler jugak, takut dia terpengaruh ngan kengkawan atau persekitaran dia..
Tapi kalo bapak/ketua buat derk.. tak nak amek tau.. selalu tido jerk..akan hancur ler institusi keluarga.. atau ape-ape sajer ler institusi..

Bak kate bapak tiri mak angkat atok belah pakcik kawan aku..Ikan kalo busuk dia busuk dari kepale..kalo tak nak ikan busuk... simpan dalam peti ais atau masak cecepat..Kalo ikan tu dah busuk kat kepale..ade 2 pilihan jerk.. Sameade buang kepala atau buang ikan tu..tapi lagi elok ler buang terus ikan tu..ganti ler ngan ikan lain..

Tapi ade gak orang yang berkemampuan beli ikan lain masih nak makan ikan busuk.

Sekian terime kasih itu sajer pengajaran mengenai ikan kembung pecah perut dan merah mate..

Monday, July 28, 2008

SATU KELAB DI SEBUAH BANGLO PART II

Baru baru nih kelab tu ade buat mesyuarat.. Aku tak gi beb.. Tanya bapak aku.. bapak aku tak dpt pon surat panggil mesyuarat. Bapak aku tak dijemput.. mungkin sebab bapak aku pernah sound orang-orang atas kelab tu.. yer ler.. bende yang tak betul kene ler tegor..

Aku ade tengok beberape gambor perjumpaan kelab tu..
lerr Generasi tua jerk yg ramai.. mane generasi mude? Aku tengok mase hari pertabalan calon calon pemimpin aritu punye ler ramai generasi mude berkonvoi naik moto bawak bendera.. sepanduk.. kain pelikat biru bertandatangan ketua pemimpin.. Kenape ek? mungkin sebab mesyuarat tu takde diedarkan kain pelikat dan beras
sekampit kot.. Atau mungkin yang reramai konvoi tu umor di bawah 21..?

Lagi best ade gak cawangan kelab tu tak leh wat mesyuarat.. tak cukup korum katenye.. tu ler saper tak soh sediakan papan carom.. kalo ade mesti cukup korum

Bebaru nih.. ade kawan aku citer.. ade antare ahli kelab tu bumbung rumah mereka jerk skang nih kaler biru.. tapi dlm dah kaler lain ler pulak.. Salah satu syarat nak jadik ahli kelab tu.. kalo kat umah serba serbi kene kaler biru.. bumbung.. dinding.. langsir.. dll..

Mungkin skang ahli kelab tu dah tak minat ngan kaler biru.. tu sebab ler dlm umah dah kaler lain.. Cam bapak aku.. yg aku tau dari tahun 89 lagik bapak aku hanye memakai topi biru.. tapi yang lelain bermacam kaler.. yer ler takkan main ikot jerk.. takkan ler pemimpin soh terjun parit kite nak ikot.. lain ler ade pertandingan terun tirok mase Paritcup..

Banglo yang menempatkan kelab tu masih lagik biru.. cantik.. luor jer ler.. kat dalam dah kusam.. dah ade kulapak.. kaler luntur.. nasib baik tak berteritip..

ntah ler ape nak jadik ngan kelab tu.. tendang jek pemimpim/orang atas yang pengor dan kenyor.. ganti ngan pentadbiran baru (kalo nak ramai orang gi kelab tu ler) Tapi aku rase tak perlu ler... roboh kan jerk banglo tu.. dah busuk dan pekong sangat dah.. bau cam bangkai dinosor dah..

Ni kalo tak paham base gak tak tau ler.. Ahli dah pernah cakap.. sampai terjuih bibir dan berbuih mulut.

Tuesday, July 22, 2008

SATU KELAB DI SEBUAH BANGLO

Ade satu kelab nih, dulu best.. ramai org gi kelab nih.. memacam aktiviti dibuat
Dulu kelab nih bersih, terjage dan orang-orang berpangkat kelab nih semua best best belake.. melayu jerk alat-alat kat kelab nih..

Tapi tu dulu... lame dah.. mase orang lame jage kelab nih..
Tapi skang kelab nih.. sedih ler aku nak cakap..
Dalam dia ishh dah macam tong sampah.. kotor.. busuk... pekong.. katek.. bau stokin bau bangkai.. dan yang sewaktu dengannye..

Mungkin sebab orang atasan kat kelab nih skang nih memang pengotor.. mulut busuk, mulut bau bangkai.. mulut umpame ketor..

Ape yang aku pasan skang nih.. orang atasan kat kelab nih selalu bawak kipas.. tak tau nak kipas ape.. pastu dorang lak selalu menipu, korup, pengor, kenyor dll. Dan ade lak tampal doa pendek untuk naik pangkat dengan segera.. Doa dia cam nih bunyi nyer.. 'ampusana ampusini' tu ler doa dia..

Dan skang nih.. org atasan kat kelab nih kalo dok dlm kelab tu suke dengor lagu..
lagu Pak Pandir, tajuk nyer Yang Remeh Temeh kalo tak silap aku. Dan dorang suke nyanyi part lirik dia camnih
'Rela jadik tunggul, rela jadik patung, tunggu dilelong... suruh anggok anggok, suruh geleng geleng, oh pujilah aku ampulah aku, senang hidup mu'
Aku tak tau pesal dorang suke benor part tu.. lagi satu dorang dengor lagu.. ape tu? alaa.. yg ade anggok anggok geleng geleng.. tunduk tundukk..

Kengkadang dorang tengok cite lame.. Dorang suke tengok cite P Ramlee.. cite 3 Abdul sebab nyer ade watak tuan penasihat 25% dlm cite tu
Lagi satu cite Nasib Labu Labi.. dorang ketawe berdekah dekah bile tibe part Haji Bakhil marah Labu.. cam nih dialog dia
Haji Bakhil 'Bodohhh!'
Labu 'Hamba bodoh tuaaaannn'

Bagi Ahli biase, skang nih dorang hanye dibenarkan dok kat kemah yg disediakan di tepi banglo tu.. Dapat ler makan mee sipot, epok-epok, mee siam, tempe goreng dan minum sirap bandung.. Kalo mase ahli bese datang pemimpin mereka berade di dalam banglo tu, dapat ler ahli bese nih selai kain pelikat kaler biru siap tandatangan pemimpin mereka.. dan kengkadang dapat ler beras sekampit..

Aku tengok skang nih makin ramai ahli bese dah menjauhkan diri dari kelab tu.. mungkin dah tak tahan kot ngan kebusukan dan kenpengoran dan kekenyoran orang-orang yang berpangkat...

Eh kalo tak silap dorang ade projek baru arrr.. dorang nak wat tugu dari batu kerikil.. kalo dah siap nanti sape nak tengok ken bayor duit.. mesti tugu batu kerikil tu cantik giler.. Dan untuk riadah pulak dorang nak buat Paritcup..
ade lumbe jong,, ade lumbe kuda parit.. ade pertandingan memancing ikan betok dan ikan guan.. Untuk anak anak ade pertandingan tangkap ikan rainbow.. makin busuk ler kelab tu ngan bau parit..

Aku rase kalo tak tuko orang atasan kelab tu.. akan hancur ler kelab tu...
Bile ler dorang nak sedor nih.. nampak sangat ramai yang sombong, ujub, riak, takbor dalam kelab tu...

Thursday, July 17, 2008

surat penyokong pak lah lagik

Kepade pak lah.. PM kesayanganku

Telah beberape hari saye pendamkan perasaan saye ini. Saye berase teramat amat sedih, kerane pak lah hendak meletak jawatan pade 2010 nanti.. telah abes air mate ini... dah tak mampu nak kuor walaupon letak bawang..

Pak lah tau tak Pak Lah.. ketike pengumuman itu disiarkan di tv, saya cube mengalihkan microphone (ala... macam pak menteri buat mase Che Det nak letak jawatan tu), anak-anak saye yg 5 org serentak menjerit 'No no no.. u cant letak jawatan' (alaa.. macam Tok Pidah jerit mase Che Det nak letak jawatan tu).. isteri saya berlari dari luor rumah sampai patah kasut tumit tinggi dia (pon macam tok pidah).. Memang hidup kami sekeluarag tidak keruan,mandi tak basah, tidor tak lena..

Tapi.. mengapa mase pak lah umumkan nak letak jawatan.. takde menteri menteri yang kelakuan nyer seperti saye sekeluarge? terjerit sambil mengenepikan mikropon, menangis-nangis di atas pentas.. belari sampai patah kasut tumit tinggi, berguling sambil mengesek kaki.. menutup mulut Pak Lah supaye tak bercakap, kalo ade selotep mesti mulut Pak Lah dah diselotepnya.Mengapa takde yg berkelakuan begitu? Malah kenyataan mereka di sotkabor seolah-olah mereka gembire.. yer ler.. siap cakap terharu, siap ckp akor, siap ckp hormat keputusan pak lah, pastu ade lak cakap tempoh tu terlalu lame.. ade ke patut? Tak patut betul. Nampak sangat mereke itu mempunyai kepentingan sendiri dan tidak menyokong pak lah.. pengor dan kenyor tol ler dorang tu...

Nampak nye saye dan keluarga saye lagi menyayangi pak lah dari mereka mereka tersebut.Pak lah... dalam mase 2 tahun nih.. saya amat-amat ler berharap pak lah menggunakan tempoh yang ade dengan bermanfaat.. Pak lah kene buat projek yang besor besor.. panggil ler Patrick Lim, KJ dan anak pak lah buat projek besor besor itu..

Pak lah tak teringin ker tengok anak melayu jadik manusia terkaye kat melesia nih? Anak melayu yg kalahkan jutawan gule.. Mungkin lepas tu tempat pertame org paling kaye kat melesia nih kite leh gelarkan jutawan setem atau jutawan bas.. kalo patrick lim nak jadik melayu.. dia kene tuko name lak ke patrick badawi.. pastu baru ler ade melayu jadik jutawan monsooncup atau jutawan masjid..

Saya ade satu cadangan untuk Pak Lah.. ape kate Pak lah buat masjid batu kerikil kat kampung saye? Saye tengok batu kerikil tu cantik gak.. nanti mesti ramai orang dtg tengok.. Atau Pak lah buat Paritcup, kat kampung saya kerna kat kampung saye banyak parit.. nanti boleh ler orang kampung meniaga burger ker, air sirap ker.. epok-epok ker.. mee siam ker..mee sipot kerr.. leh gak menjana pendapatan orang melayu. Lagi satu nih pak lah.. rege minyak dan tol Pak lah kene naikkan..
Bior jiran saya yang sokong pembangkang nih kene darah tinggi.. padan muke die.. hahahahah

Pak lah dalam mase 2 tahun nih, saya harap Pak lah pikirkan ler balik cadangan Pak Lah nak letak jawatan tu. Nanti Pak Lah cakap ler Pak Lah terlupe ker.. tak ingat ker.. ape-ape pon boleh.. kan Pak Lah pernah bohong sunat mase nak kawin ngan bini pak lah skang nih, mase nak bubar parlimen pon pernah.. dan latest mase minyak nak naik..

Pak lah mase zaman Che Det(saya benci org ini).. 3 timbalan dia tak naik jadik PM.. ni Pak Lah baru sorang.. si Najib tu.. ape kate, Pak Lah buang Najib.. pastu lantik Muyidin.. pastu buang Muyidin lantik Adnan.. pastu Nik Aziz lak.. eh Nik Aziz pembangkang yg tak tau konsep islam Hadari.. tokleh..pastu Mat Hassan.. Last sekali.. Pak lah buang Mat Hassan lantik ler pemuda harapan bangsa yang bergaya, tampan, menawan, jejaka anggun malaya, lemak bekrim disukai ramai... si KJ.. wahh mesti hebat kalo KJ jadik PM.. tak dapat saye nak membayangkannye..
Saya harap Pak Lah memikirkan pendapat dan cadangan saye ini..

Akhir kate sambutlah salam sayang teramat sayang, salam rindu teramat rindu dari saya disini


Hail Pak lah!

p/s jangan luper yerk kain pelikat siap autograf.. kaler dia saya nak kaler biru. dan jemput ler datang ke rumah saya boleh pekene sayur hidroponik dan ubi..

Monday, July 14, 2008

Cite ngah boring

Semalam aku ade gi satu kije kawin opismate bini aku kat satu negeri..
Kije kawin tu diadekan di dewan Japerun..
Tengok map yg ade dalam kad tu macam tak complete..
Wife aku tanye kat aku
'Tau ke tempat nih?'
Aku jawab ler..
'Kalo area nih memang ler tau, tapi dewan Japerun tu tak tau kat ner. Tapi jangan risau kite carik jerk bangunan yang bumbung nyer kaler biru tua'
Memang senang nak carik dewan Japerun nih, yer ler bumbung kene ler same ngan kaler parti.
So kiteorang pon masuk dewan tu, makan ler sket..
Ngah makan tetibe aku nampak seseorang.. Seseorang yang berpangkat Dato dan menjadik ketua menteri negeri tu.
Pengantin laki, pengantin pompuan siap salam cium tangan. Mungkin nak amek berkat kot.. mane ler tau nanti pangantin laki dapat jadik Ketua menteri lak.

Bukan aku tak pernah jumpe ketua menteri nih.. sebelum nih dah bape kali teserempak ngan dia. pernah borak-borak dlm lif.. Bapak aku pon pernah jumpe dia bertanyakan satu soalan sejarah (tapi sayang soalan bapak aku Ketua menteri tu tak jawab). Dan ape yang bapak aku cakap bini ketua menteri nih sekapal ngan keturunan raja chempa bugis kembayat. Teringin gak aku nak tanya pasal blog dia, pasal ruangan comment yang telah di keluarkan, entry nya yang telah dibuang (sebab comment nyer jejak beribu-ribu). Pakkal ler mulut aku penuh ngan makanan. Tapi dia lak tanye soalan silaturrahim kat aku sambil mencuit anak aku yang kecik.

Ape yang aku pasan ler.. kalo dulu.. bile dia dijemput kesatu majlis.. ramai org berebut rebut nak salam, cium tangan (badan kene bongkok 90 darjah dan mulut perlu dimuncungkan 3 inci), nak amek gambor ler... dan bermacam-macam lagik ler.. kire cam artis terkenal gak ler..
Tapi semalam, aku tengok... ade ler 5 6 orang yang datang jumpe dia dengan muke yang exited seperti melihat artis bollywood. Malah Ketua menteri tu telah masuk ke bahagian basuh piok untuk jumpe orang dan bersalam. Pastu siap gi meja ke meja untuk bersalam ngan tetamu yang ngah lepak beborak.
Kedatangannya seperti tidak disedari..
Aku terpikir.. dah tak popular lagi ke Ketua menteri ni? Dah tak ramai ker penyokong dia? Atau orang dah boring atau menyampah? Mungkin kategori orang kat situ adelah orang-orang yang tak suke mengampu, tak suke membodek dan tak suke mengipas. Atau mereka bukanya generasi kain pelikat selai atau generasi beras sekampit.

Entah ler.. Perkara seperti ini pernah jugak berlaku pade seorang bekas menteri besor.. Tapi bekas menteri besor nih yang datang mendapatkan dia untuk bersalam adelah kaum cine.. kalo kaum melayu.. bekas menteri besor nih ler yang datang pade melayu untuk bersalam.

Wednesday, July 9, 2008

Korang Nak Caye Ke?

Korang nak caye ker orang camnih...

Situasi pertama,,
satu soalan yg same diberikan kepade seseorang tetapi pade hari berlainan.

Soalan nyer.. 'Ko kenal awek tu?'
Jawapan orang tu
'Eh! tak kenal LAH. Tak pernah jumpe pon. Tak pernah dengor name pon. Tak pernah pon wujud dalam alam persekitaran aku yang indah ini.'

Hari lain pade minggu lain
Ditanya lagik
'Ko kenal awek tu?'
Jawapan orang tu
'OOO awek tu.. dia ade datang umah makcik aku nak pinjam duit dia nak sambung belajo tapi takde duit sian awek tu'


Hari lain pade minggu lain
Ditanya lagik
'Ko kenal awek tu?'
Jawapan orang tu
'Oh aritu dia ade datang jumpe aku, dia mintak tolong kat aku, pakwe dia pukul dia. Ape lagik aku pon tolong LAH'

Begitu ler jawapan yg berbelit belit dari beliau mengenai seorang awek itu.. Adekah beliau seekor biawak yang mempunyai lidah yang bercabang?
-soalan ini dan jawapan ini boleh disesuaikan dengan ape jua keadaan-

Situasi kedua
Seorang peniaga dikatakan akan menaikkan rege barang..
lalu soalan 'Ko nak naikkan rege barang ker?' ditanya

'Ko nak naikkan rege barang ke?'
Jawapan pertama
'Eh mane ade... ko jgn dengor kabor angin.. tak betul tu.. fitnah semate-mate...'

Hari lain pade minggu yang lain
'Ko nak naikkan rege barang ke?'
Jawapan kedua
'Eh.. kan aku dah cakap sebelum nih aku takkan naikkan rege barang.. ni mesti orang kampung yang benci kat aku tuduh aku camtu.. pengor betul ler..'

Hari lain pade minggu yang lain
'Ko nak naikkan rege barang ke?'
Jawapan ketige
'Takde..ko caye ler cakap aku.. tahun depan baru aku naikkan rege barang.. saper lagi nak caye kalo bukan ko'

Dan akhirnya 2 3 hari selepas dia memberikan jawapan ketige.. dia telah menaikkan rege barang. Begitu ler penipuan yg dilakukan oleh peniaga yg kuat membelit.. kuat menipu, kuat putar alam dan bermacam macam kuat lagik.. tp tak tau ler kalo peniaga tu kuat tenage batin
-situasi ini jugak leh disesuaikan dengan keadaan atau peristiwa tertentu-

Bile dilihat dari kedua dua situasi.. orang yang bertanya itu tentu akan berjaga-jaga dengan orang yang kene tanya..selepas ditipu. Tapi terdapat jugak orang yang suke mengampu, membodek, mengipas, mengharapkan sesuatu, mempunyai kepentingan,ingin memenuhkan perut sendiri serta anak dan bini, generasi kain pelikat, generasi beras sekampit,generasi otak tertutup, generasi main anggok jerk, generasi tak tau IT dll masih percaye kepade kata-kate orang-orang yang menipu demi kepentingan diri sendiri anak bini dan kroni

Renung(bukan renung mate salmankhan yerk!) dan pikir kan ler..(bukan pikir nak menipu yerk!)

Wednesday, July 2, 2008

Korang kate

Ni adelah hasil penulisan ketidakpuasaan hati beberape orang terhadap beberape orang yg lain..


Korang kata.. korang akan membantu kiteorang.. akan dengor sore kiteorang.. Tapi korang leh lak sokong kenaikan rege minyak.. haritu ye ye ooo jerk cakap bekerja untuk kiteorang.. last-last korang sokong bende yang membebankan kiteorang.. mulut korang memang manis... eh silap.. mulut korang memang busuk cam setokin, cam bangkai.. mulut umpame ketor (sesape yg tak tau ketor tu ape sile bertanya), hati qaudu...eh! korang pernah tak rase sup kasut?


Korang kate.. korang ni org islam.. bini korang kate dia terpikat ngan korang sebab korang ni selalu mengingatkan pesal agame (ni ade mak jan cakap sebelum kawin ngan pak jan) tapi.. bini korang pakai tudung pon jambul terkeluor.. siap lage pipi ngan artis bollywood, mazhab mane yerk korang ikut? korang amek gambor ngan amoi siap peluk peluk pinggang lagik... pastu ade lak gambor korang minum sake.. tak tau lak kalo gambo tu super impose... sekali kiteorang ketis korang, berterabur tulang rusuk korang..

Korang kate... bile mase susah, kite sesame susah... huarghhh ptuiii! Skang nih kiteorang jerk susah.. korang bukan merase cam kiteorang.. korang gaji besor.. sumer org sponsor... ade penasihat 25%.. sib baik takde tukang cebok berak... kalo tak mesti gaji dorang pon besor.. pastu mase banjir, korang datang hanya untuk salam-salam, cedok makanan, amek gambor, diiringi pembodek pembodek korang.. pastu ade lak org cite (pakwe amoi ipoh kot) yg dia bercuti ngan korang kat atas kapal layor mase banjir aritu.. nak aje kiteorang tampor korang laju-laju..

korang kate... bile susu naik rege leh menggalakkan ibu menyusukan anak.. eh korang nih dedulu nyusu sampai umor bape tahun yerk? ade sampai 6 tahun tak korang tergantung minum susu cap gantung? bini korang dulu kalo minum susu mase ngandung minum susu ape yerk? susu korang ker? eh korang ade susu ker? korang sebelum jadik menteri cakap berdego-dego.. bangkang kenaikan rege barang ler.. kerajaan patut kawal rege barang ler.. ni baru bape bulan korang jadik menteri.. telor sudah hilang... ke korang tinggalkan kat kampung? korang pandai,belajo kat sekolah 10 tingkat, tak pandai nyer(tidak pandai-boleh ditukar ke perkataan lain, ikut kesesuaian) 20 tingkat. pengor dan kenyor ler korang nih..

Korang kate.. korang nak naikkan taraf perkhidmatan kenderaan awam.. tapi skang bile minyak dah naik rege kiteorang terpakse gune kenderaan awam.. hasilnye.. memang menyirap sirap.. kiteorang nak gi putrajaya sket nyer susah kalo dr ktm serdang.. bas setengah jam sekali.. ermm mungkin setengah jam tunggu bas tu dah cukup efisien, dah cukup tinggi taraf pade korang.. kalo mase gi kije dan balik kije laks.. korang tak tau camner org berhimpit dalam komuter.. dah macam sardin (pesal org gunekan sardin aku pon tak tau.. kan lagi best kalo gune laici).. ngan bau nyer lagik.. ngan awek-awek terpakse cium bau ketiak laki.. yer ler.. kate laki lagi tinggi
dari pompuan.. kengkadang tren tu lak takde aircond.. ade ler gak pompuan pengsan dalam tren tu... korang ade rase ker cam kiteorang rase? skang nih kalo kiteorang naik kenderaan awam, mase kiteorang banyak kat kenderaan awam.. dan mase kiteorang ngan anak anak dah kurang.. makmur betul kehidupan mase skang nih... kepala hanggok korang lerr

korang kate.. sebelum pilihanraye korang nak rampas negeri yang bukan korang punye.. korang jamin negeri korang sifar musuh korang.. korang jamin musuh korang takde kat negeri korang.. skang ape dah jadik? Bukannye ape... korang tau tak sebabnyer? Ade ler kengkawan korang yg ujub, riak, takbur sombong, bongkak, berlagak, beke, penipu.. huarghh ptui... wak lu lengkung ler..

korang kate... tempat kite selamat.. selamat yg mane? cikgu selamat bapak kepada khairul anuar akak pakcik tu ker? heheh sori kiteorang melawak.. selamat? ok ler... dalam sotkabor pon takde cite perang kat negare kite nih.. yg ade cite rogol, rompak, curik, bunuh, tu jerk.. takde pon cite perang kan?

korang kate... tempat kite aman.. aman yg mane? aman yg kije posmen tu ker? alaa... yg terpakse kije siang dan malam untuk tampung keluarganya yg seramai 8 org tu.. yer ler skang semua mahal kene ler kije siang dan malam ... heheh sori termelawak lagik.. aman.. yer ler.. tempat kite masih aman.. takde pon mat rempit yg bising bising tengah malam.. takde org gaduh.. takde along ugut org kutip duit..

korang kate.. tempat kite makmor.. eh ade ker kuih makmor time nih? bukan ker time raye baru ade.. makan ngan kopi cap 434 pon sedap gak tu.. eh bukan yerk..? heheh sori gurau jerk.. yer skang nih memang makmor.. rakyat mane ade tertekan ngan kehidupan di alam maya skang nih.. nak nak kalo yang berada di alam maya percintaan.. laki bini pon kene kije skang sebab terlalu makmor.. anak-anak pon lebih ler mase ngan penjage.. oh makmornyer tempat kite yerk... eh korang ade jual kuih makmor? takde? subal ler korang nih

skang nih.. cube korang dengor laks ape yg kiteorang nak kate.. kiteorang rase cam nak hagolkan kepale korang kat dinding jerk.. kiteroang nih bukan generasi kain pelikat selai dan generasi beras sekampit.. kiteorang nih generasi baru.. kalo korang bagus korang akan stay, kalo korang palat.. kiteorang akan membuatkan korang menangis tak berlagu.. eh cube korang baring bagi kiteorang pijak risik korang tu..

yg nih korang tak yah cakap.. pon kiteorang dah tau..
korang kate.. kije bersame-same korang.. kiteorang kije.. korang jerk tido.. sangap tol korang nih

Friday, June 27, 2008

AKU TENGAH PIKIR CAMNER NAK TOLONG KORANG

Aritu aku ade dapat surat dari kawan aku yang merangkap seseorang yang menjadik pujaan ramai.. cam nih ler lebih kurang surat tu..

Aku skang ni ngah pikir, camner aku nak tolong korang.
Ye le rege minyak dunia naik, rege minyak kat negare kite mesti naik gak. Aku tokleh turunkan rege minyak.Kalo turunkan, korang dapat subsidi. Mane leh, gemuk ler korang dpt subsidi selalu.Asyik dpt subsidi jerk. Nasib baik aku dapat minyak free, takde pon aku rase subsidi, yang aku rase free jerk.
Kalo turunkan rege minyak, untung sket. Bile untung sket tokleh ler wat projek besor-besor. Pastu, tak dapat ler kroni aku makan besor.Kalo untung tak besor, camner aku nak bagi gaji kat penasihat 25% aku.
Aku tau bile minyak naik. Rege barang mesti naik. Nak wat camner kan? Aku takde pon rase rege barang naik, ye le aku semua org sponsor.
Camni ler.. aku bagi idea sket.Korang ternak ler ayam kat umah.Dapat telor, dapat daging. Bulu ayam korang leh buat rotan bulu ayam wat bersih abuk.. atau rotan anak korang. Lagi satu bulu ayam tu korang leh wat bantal tau..
Pastu korang tanam ler sayur kat umah. Yang paling senang kacang botol ngan peria katak. Takdenye korang jadik botol atau katak kalo makan sayur tu hehari. Eh korang pon leh ternak ikan keli, hari hari korang leh makan ikan keli. Aku rase muke korang tak berubah jadik Jar Jar binks.. Ala watak dalam cite star wars tu..Kalo tak nak korang makan jerk ikan bilis. (ni idea dari penyokong aku)
Sebut pasal ikan nih.., dedulu aku selalu berbual ngan ikan koi.. Tapi ikan koi tu aku rase cam tokleh makan jerk..
Kalo ade tanah luas sket.. korang bela kambing.. sedap oo daging kambing.. nak-nak kalo panggang atau masak kurma'.. Aku dulu ade kambing.. tapi kambing tu dah kene curi orang laks.. Pekong, pengor dan kenyor ler gembala kambing aku tu.. bende senang pon tokleh buat.
Kalo nak gantikan beras.. korang tanam arr ubi dan keledek.. Korang tak ingat ke dulu mase zaman jepun.. tok nenek kite makan ubi jerk leh gak idup.. Ni beras naik rege pon korang dah kelam kabut.. Tapi aku makan basmati.. biase ler org sponsor.. Kalo aku nak beli sendiri pon takde masalah.. Gaji aku besor..
Kalo nak save minyak, korang naik ler moto.. takde moto, korang beli jek moto seken-hen.Kalo nak gi kije korang naik ler kenderaan awam. Kan dalam sotkabor dan tv kuor 'Kerajaan akan menaik taraf kenderaan perkhidmatan awam'. dah banyak kali kuor dah.. Korang tak bace sotkabor ke? Kalo korang ikut cadangan aku nih, korang akan jimat minyak. Skang nih korang kene ubah care hidup korang. Aku takpe ler.. tak yah ubah.
Kalo korang pasan, dalam sotkabor dalam tv, selalu kuor berite 'Harga minyak di negara kita masih rendah', 'Harga barang terkawal','Ekonomi masih stabil'. Korang tak caye ke?
Eh sotkabor ngan tv mane pernah tipu.. Semua tu betul.. korang wajib percaya..
Pasal beras nih bulan ogos nih akan turun rege, minyak pon takkan naik lagik.. percaye ler.. Kalo korang tak caye kat aku, sape lagik korang nak caye..?
Skang nih aku ngah pikir lagik camner aku nak tolong korang. Eh! ade awek siott.. amoi cunnn siott... giloss sioottt.. giler machitonnn
ermm aku ngantuk ler pulak.. Aku tido dulu ler.. Kang bangun tido aku tolong carik idea lagi camne nak tolong korang yerk..!
Ok bye... jumpe lagi lain kali.. ngorok dulu..!

Yang benar teramat benar..
..................................... <-----tak sempat tandatangan.. dah tido

Wednesday, June 18, 2008

Pembangunan untuk semua

Pak man selalu bace sotkabor
Dalam sotkabor selalu ler cite projek tu, projek nih
pembangunan tu, pembangunan nih, bangunan tu, bangunan nih..
ECER WPI masjid kristal, masjid tak kristal, masjid besi, masjid kayu, monsoon cup, cup B, cup A dan bermacam-macam lagi ler..

semuanya ending 'pembangunan untuk semua, untuk rakyat, untuk kesejahteraan......
dan bermacam-macam untuk lagik...
tapi Pak man tak tak rase pon bende tu semua...
masjid kristal.. bukan nyer pak man ade gi,
monsoon cup.. bukannya pak man ade wat kapal layor atau berniaga tempe (jgn lupe makan tempe leh tegangkan kulit) ape tah lagi berniaga sirap bandung.
WPI bukannya Pak Man leh bukak gerai jual burger kat sane..

tapi untuk siapa bende tu semua? bukan untuk rakyat jelata yg dok mengeluh, berjimat cermat, potong tu potong nih (angkara minyak), yang membayor cukai (tapi cukai tu digunakan untuk pembangunan..)
Tapi bende tu semua untuk sebahagian orang sahaja, Yang mengenali seseorang di peringkat tinggi...

Pade pak man, ape guna pembangunan tapi hanya dirasai oleh orang-orang yang tertentu sahaja?

Even PBT tempat Pak Man tinggal pon ade buat pembangunan, tapi Pak Man tak rase pon, yang Pak Man rase, cukai pintu naik. Kawasan umah pak man camtu gak. Kadang sampah tak berangkat, parit tak diselenggara..

Pak Man dah lame benci ngan orang atas, walaupon parti same ngan orang atas, tapi Pak Man tak pernah pangkah parti dia sendiri mase ngundi, Dia gi meeting parti pon saje nak ngentam orang atasan.

Pilihanraya yang lepas Pak man agak terkejut gak bile orang yang dulunya ngundi parti ampu sana ampu sini tak ngundi lagi parti tu. Semua dah bosan, geram, marah dan bermacam-macam lagik.. Pak man harap akan datang parti tu hilang kuase terus..
Bior ubah pemimpin, ubah pemimpin yang selalu cakap pembangunan untuk semua tapi pembangunan yang tak dirasai rakyat jelata.