Wednesday, October 31, 2007

berendam di dlm air

anak aku cakap kat aku
'ayah bile nak pergi umah mak mim?'
kenapa? aku tanya balik
'fiqa nak mandi swimming pool'


bebudak skang kekecik dah tau swimming pool walaupon tak berape berani nak berendam dlm air, bapak dia dulu mase kekecik pernah dengor swimming pool tapi tak pernah masuk. walaupon kat Muor ade swimming pool bersaiz olimpik (tapi skang kolam berenang itu dah terbior).
bapak dia mase kekecik dulu berenang/berendam/terjun dlm kolam belakang rumah. best air sejuk jerk. tu mase tak tau merayap jejauh. bile dah tau merayap jejauh, geng pon dah ramai, pergi berenang kat parit perupok darat.. Best.. parit tu lebor, seronok kalo berendam reramai sesambil tu buat terjun tiruk atau terjun gaya bebas, kalo hari ujan mule le reramai pergi mandi kat parit.
dulu kalo balik kampung belah mak kat senggarang tak nak mandi dlm bilik air walaupon dah ade bekalan air paip, tak best mandi air paip, dah biase sangat merase mandi air paip, mandi kolam lagi best.. Kalo kat sane tokleh mandi parit. Kalo mandi parit sudah semestinya tinger akan dipiat atau bontot akan disesah.
Skang, kolam belakang rumah dah hampir terkambus, parit perupok yang lebor dah bertuko jadik longkang kecik macam kat taman perumahan (patut ler Kampung Kelantan dan Kampung Dato banjir aritu). kat senggarang kolam dah takde. dah tak nampak dah bebudak mandi parit.
Terase seronok bile meikirkan perkara yang dilakukan suatu mase dahulu. Memang indah.
pengalaman yang bukan semua orang dapat melaluinya..

kesimpulan yang aku dapat buat, aku dah makin tua...

3 comments:

Hafeeny said...

comey nye fiqa nih...mesti ikut muka mak dia, sbb ayah nye tak comey..hehe...ampun.

blackpurple @ jowopinter said...

Sesekali aku balik kampung, aku duduk diam-diam kat tepi parit depan rumah aku itu. Airnya semakin mencetek, tebingnya semakin menyempit. Rasa macam nak menangis mengenang masa yang dal lama ditinggalkan.

Pakkal aku tak ada anak lelaki, kalau tak nak aku book anak kau tu... He he he!

CresceNet said...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.