Thursday, March 18, 2010

camner aku nak terangkan eikk?

Aritu.. aku pegi klinik.. wife aku selsema... Mase nak balik anak aku yg tua cakap...'eh ayah nih salah eja la..'. Aku tanye ler ape yang salah eja..? Dia cakap... nih 'T A R I K' sambil tunjuk kat pintu... Aku cakap betul ler tu... mane ade salah...

Pastu dia cakap balik... 'R I K' bunyik nyer rik bukan rek... kan eja tarek.. 'T A R E K'. Aku cakap ler lagi... tu ejaan yang betul.. kite sebut jerk lain...Bermati-matian dia cakap salah... Dia cakap.. kene eja ikot ape yang kite sebut baru ler betul... Cam sebut kambeng.. kene ler bebetull eja.. mane ade orang sebut kambing atau anjing (sebut ngan bunyi i), orang sebut kambeng atau anjeng.. (ikot bunyi e)

Pastu aku pon test ler dia.. ngan beberape perkataan.. Memang dia eja ikot ape yg disebut.. kalo sebut ngan slang muor.. dia akan eja ngan slang muor.. kalo aku sebut bahasa.. dia eja B A H A S A kalo sebut bahase.. A bertukor ke E... Ermm jenuh nih kalo aku nak ngajo dia.. aku bukannyer pakar bahase malaysia.. aku pakar bahase muor atau bahase johor.. (bahase yang standard)
Ermm camner eikk aku nak terangkan pade anak aku pasal ejaan nih? kene rujuk kat akak ipor aku nih...

ps* mase spm dulu...part kene wat ayat dari perkataan, aku tak tau ape makne buntang... yang aku tau tinggal buntang... so aku wat ler ayat ade perkataan tinggal buntang... kekekekek... jgn ler anak aku nanti wat karangan ade perkataan getol, ketotol, hagol dll...

6 comments:

kucingorengemok said...

hehehe, dah bapaknya pun ngeja gitu...

eddie dewanaga said...

hahaha... gua teringat ayat dari satu kisah benar...


"apa punya jantan la kau ni Sam, dah kau 'crett' dia, kau main blah tinggal bontang gitu je...!!"

siti said...

bebudak zaman skang..pandai....

ajie said...

budak2 zaman IT....
silap2 diorg lebih advanced dr kita...hehe

blackpurple @ jowopinter said...

anak kau bagi la baca blog kau ni...hahaha..

budak kampung said...

perghhh,,,bijak2....btul gak ckp ank ko tu huhuhu