Monday, January 28, 2008

posmen naik beskal

Sabtu lepas aku tengok majalah 3. Ade ler cite pasal posmen naik beskal. Dalam hati terdetik, 'Eh ade lagi posmen naik beskal kat kl yerk..'. Tapi aku tengok beskal yang digunakan tu tak same cam beskal yang dulu.. beskal dulu lagi kukuh aku tengok.
Abah aku dedulu posmen. Memula kije kat Seri Menanti. Tapi tak lame sangat sebab dapat pindah ke Muor. Mase kekecik dulu kalo abah anto akak aku pegi sekolah, aku mesti ikut, duduk kat bakul depan, best ooo duduk depan tu.Kengkadang mase lunch hour abah bawak beskal balik, dan aku akan duk kat tengah tengah beskal mengayuh beskal tu walaupon tak bergerak.
Bukan beskal jerk yang jadik alat pengangkutan bapak aku menguruskan surat, dia ade bawak van dan jugak vespa yang roda 3 tu. Dedulu surat memang ler banyak sebab takde email, fax kurang, talipon pon kurang gak. Abah ramai kenalan dan kawan sebab kijenye. Dan abah tau bile nak buat sore kambing atau buat sore kerbau.
Untuk memajukan diri abah sanggup amek spm, dia pergi kelas malam. Dia ajak beberapa kawan dia amek spm balik. Ade gak pegawai dia dan kengkawan dia gelakkan dia sebab dah tua amek spm balik. Abah pegi peksa spm ngan dengan berpakaian posmen sebab tak dapat cuti. Mase tu baju posmen warna kelabu. Abah lulus, kengkawan dia pon lulus walaupon bukan pangkat 1.Abah layak untuk memohon jawatan kerani dan dia dapat jawatan kerani tu bersame-same ngan kengkawan dia yang same-same amek spm ngan dia, tanpa menggunakan doa yang pendek -'ampusana ampusini'. Kengkadang aku terpikir berapa besor pengorbanan abah untuk membesorkan anak-anak dia. Terima kasih abah. Aku cube membalas semua jasa abah walaupun aku tau aku takkan dapat membalas kesemuanya.

3 comments:

mama ranggie said...

tanpa mereka,siapalah kite di muka bumi allah ini...

blackpurple @ jowopinter said...

Aku rasa posmen pakai basikal lagi cepat kalau menghantar surat di bangunan2 rumah kedai. Lebih praktikal.

Dirgahayu untuk abah kau, abah aku, juga abah-abah kita semua.

Sastri said...

dah lama tak nampak posmen naik basikal... selalu naik motor...