Monday, February 23, 2009

Aku nak beli ape ekk?

Aku nak beli ape ekk?
Aku nak beli tilam.. tilam bujang buat anak aku tido.. tilam murah jerk.. ok ler tu.. tak membazir.. untuk anak nak bazir ape.. ye tak?

Aku nak beli kasut.. ganti kasut kije aku.. tapi aku ade 2 pasang kasut kije lagi.. cam membazir jerk beli kasut..

Aku rase aku nak beli kete baru.. proton exora.. tapi.. kete aku elok lagi.. tak meragam.. lagi setahun lebih nak abes.. bazir gak aku rase.. lagi pon kete nanti susut nilai... takdenyer ko dpt jual kete proton lagi tinggi dari rege ko beli.. lain ler kalo beli moris minor ker.. volkswagon ker.. kete vintaj/klasik nih value leh akan jadik lagi tinggi.. sebab ade peminatnye..

Aku rase cam nak beli moto.. tapi moto aku, kalo solek balik mesti cantik nyer.. lagipon moto nanti ade susut nilai.. skang nih moto tak cam moto dedulu.. enjin ex5 aku tu best, aku suke.. tak macam enjin ex skang.. kosong.. Kalo aku nak beli moto pon aku nak carik vespa atau lambretta atau bsa atau triumph dan yang sewaktu dengannya.. bukan nyer ape.. moto vintaj klasik nih ade value.. rege leh up lagi.. maklumler moto vintaj nih ade peminatnyer..

Aku rase cam nak beli baju baru.. Baju ape yerk? ermm baik aku beli baju band kat kedai bundle atau baju canterbury kat kedai bundle... bukannyer ape.. baju band dan baju bundle nih ade peminatnya... kadang leh jual lagi tinggi dari rege yang dibeli..
serius wa cakap lu.. aku pon pernah jual balik baju yang aku beli..

Aku rase cam nak beli emas.. nak bagi kat wife.. emas kalo susut nilai pon sket jerk.. tapi korang tengok ler index emas.. makin turun ker makin naik?

Ade orang pernah nasihatkan aku.. kalo nak beli sesuatu barang tu.. bior ler barang tu leh jadik aset kat kite.. cam rumah ker.. tanah ker.. emas ker.. Beli sesuatu barang yang boleh mendatangkan faedah pade kite.. Kalo ko beli kete gempak.. tapi susut nilai nyer kaw-kaw... membazir jerk duit.. Lain ler kalo ko memang kaye gile babeng sampai duit tak tau nak buat ape.. tapi ade lebih baiknyer kalo terlebih banyak duit tu sedekah kat anak yatim.. tu pon aset gak.. aset ko kat akhirat nanti..

* ps -- berbelanje lah dengan bijak..... tapi duit korang sukati korang ler.. untuk kawan ku yg bernick AINZOO tolong send email kat aku.. jamshid.ar@gmail.com

7 comments:

Sastri said...

hmmm... betul tu... beli emas pun bagus, harga emas sedang naik apa sekarang... :)

baju canterbury, pergh, dah lama tak menyarungkan baju jenama itu ke badan ni... bila sebut pasal nak beli baju, pun rasa nak beli gak sebab macam dah takde baju... macam je laa...

Si Jambi Darat said...

wah..btol tu..aku setuju dgn pendapat ko.tp aku xleh tahan nafsu kalo tgk baju band murah2 n rare..hehehe

p/s - btol ke ko nak baju metallica? budget dlm brape?aku try cari kan..saiz apa?

Si Jambi Darat said...

aku xleh nak chat kat chat box ko la..tukar chat box len la..hehehe

boleh carikan..tp selalu jumpa saiz XL..condition baik lg.Pushead punya artwork..nanti kalo ada aku bgtau ko eh..

Rajarockapak said...

lu ni bagus betul la..ingat lagi masa depan,kalo gua..rabak dah duit tu gua kerjakan.

serinditrimba said...

jangan beli apa-apa

ainzoo said...

wawawah..emasss...idaman semua suri.. (bukan takat kedai yang kat langkawi tu jer..eheh)...ok lah tu..sesekali bg adiah kat wife..yang cantik pun, bini kita jugak kan...

bli je ar tilam tu..kalo anak bujang ngompol pun, xde lah smpi ayahnya pun kna sama..eheh

betul3x..moto jaman skang tak brp ngam..ex yang dlu lagik best utk wat rempit..enjin ex yang dlu mmg tip top...dedulu tringat nk share dn adik utk adiahkan arwah ayah moto vespa sbb moto vespa dia yang lama `ilang`..tp, ajatku tak kesampaian..huhuhu

bab baju bandel ni, lum masuk kelab lagik ar..takat masuk & tgok2 baju jer..

last but not least:
dah emel dah ..check it out.. ;-)

muor76 said...

sas...
emas nih memang berharge.. mase tu emas.. kak mas name jiran aku.. ikan emas lak aku tak bape suke..

baju canter? ko carik jerk kat kedai bundle.. hehehhe

jambi..
ade sekali tu aku terikot napsu.. hasilnyer bulan tu aku ketandusan kertas yang bergambor agong pertame..

rajarockkapak
bende tu leh diasuh.. janji jgn ikot napsu..

serindit
jgn beli pe²? susah gak tu.. kekeke

ainzoo
suke emas gak? belii... jgn tak belii.. bab ngompol nih.. ade sekali tu anak aku ngompol pastu dia landing lak kat aku.. haru tol..
ermm kemane vespa arwah ayah tu ilang? kene curik ker?