Sunday, October 2, 2011

fixie bike/beskal fixie

beskal fixie skang nih menjadik kegemaran ramai remaja.. dikatekan bende terkini ler...memula aku tak tau camner beskal fixie nih.. aku search kat goggle gambo beskal fixie nih.. ohhh... beskal ngan frame beso.. kaler memacam yg menarik perhatian.. rem ngan lereng dia pon bermacam-macam kaler.. kire leh menarik perhatian org ler.. pastu aku tengok handle dia ade yg pakai handle kontot.. handle pon dah macam beskal jaguar sepupu aku dulu.. takde mud guard.. lampu.. brek....

pastu aku carik lagi pesal beskal nih... lerrr rerupenya fixed gear bike.... atau tak gune freewheel... atau lebih senang dipanggil beskal prewel mati... hahahah rerupenya bukan ler bende baru... beskal prewel mati (fixie bike) nih aku pernah gune gak dulu...(era 80an) ramai kengkawan aku pon gune beskal prewel mati nih... kelebihan beskal prewel mati pade kiteorang nih.. adelah tak yah pakai brek.. dan lebih laju dr beskal yg same jenis yg menggunekan prewel hidup... tu jerk.. kolo nak lagi laju kiteorang gune crank beso... perghh berdesup pegi...

nak pakai fixie bike? bukan susah pon.. beli jerk prewel tu.. pastu pasang.....ala.. bape hengget sangat ler prewel tu... kiteorang tak reti nak mintak duit bebanyak kat org tua semate-mate nak beli beskal mahal (lain ler kolo ko mmg nak masuk lumbe beskal atau nak masuk velodrom) eh beskal kat velodrom pon gune prewel mati.. dulu ramai bebudak memiliki beskal yang diturunkan dr akak atau abang.. kekadang dr abah atau atok kiteorang... cume bile zaman bmx melande... ramai bebudak nak beli beskal bmx... leh wat stunt... hahahah... era 90an pon ramai gak bebudak pakai prewel mati nih....

tapi org tetua tak suke beskal prewel mati ni.. nyusahkan katenya.... kiteorang dulu kolo pasal beskal mmg banyak yg kiteorang DIY.. handle kontot... handle sejuk, mud guard pendek... batang seat bengkok... sepit udang tegak...dll... senang cite ape yg kiteorang leh buat sendiri, kiteorang buat... memberi kepuasan....

beskal prewel mati nih zaman abang aku dah ade... era 70an... pade awal 80an.. ade satu team kat tempat aku nih men bola pakai beskal... (cycle ball) pon gune beskal prewel mati... cume beza dia bentok beskal tu ler.. kedudukan tempat duduk dia kat tempat carrier.. handle pon lain... anak didik pak daud berahim rasenye.. siap ade gelanggang kat stedium muor... tapi tak dpt sambutan sangat.. mungkin sebab memerlukan skill imbangan yg tinggi...

beskal memang ler menjadik sebahagian dr hidup aku dedulu.. dari beskal jaguar.. beskal raleigh takde palang... bmx.. evante.. lerun... jatuh beskal..umbe beskal... kene tahan polis mase nek beskal.... hehehe kenangan beb..

ermm dedulu kat tempat aku kat muo.. beskal kene ade lesen kolo nak masuk bando...rm 2 setahun kolo tak silap... ade bekas lesen dia... kene ade lampu.. kene ade brek depan belakang.. mud guard.. senang cite beskal yg lengkap... kolo tak leh kene saman ooooo... tapi yg dilarang tu ler bebudak buat... hahhahahah

dulu kat bando muo pon belambak org nek beskal.. ade gak kes curik beskal berlaku... beskal aku pon pernah kene curi... tp pencuri tu memulangkan semula selepas digegor oleh kawan aku.. aku pon pernah gegor budak curik beskal kawan aku... perghh gegor org siot... pai lang tak ingat...

zaman dah berubah.. dulu beskal banyak digunekan untuk pengangkutan... gi kije.. gi sekolah.. gi tengok wayang.. gi berendot.. dan pergi ke mane mane lagi... eh aku pernah siot ngayoh beskal dr bando muor ke gunung ledang... hahahhaha tapi bapak aku lagi hebat... muor ke kl.. muo ke jb... gile ma chi tonnn.... tapi skang beskal banyak digunekan untuk beriadah ajerk...

ermm ingat aku nak beli beskal gak ler... tp nak carik beskal lame ler.... beskal tua ker.. chopper ker... heheheh

ps... ade beskal jantan (beskal lelaki) dan beskal betine (beskal pompuan).. tau tak ape bezanya?

6 comments:

ainzoo said...

beskal jantan betina tu yang jenis ada palang ngan takde palang kan?
Yang palang - jantan; tak palang - betina.Gitu le kot kolo tak silap...

Alah, nama je jantan betina, yang naik tu tak kisah pun jantina apa...sian lak yang hunsa musykil :) (*gurau*)

Cuna pernah naik beskal cap raleigh je...beskal besor@beskal jaguar tu (yang kaler itam tu, skali kayuh, jauh peginya) & beskal avante (mcm2 kaler - biru, merah & last sekali purple; nasib beskal tu sekarang? 2 jadi besi buruk&satu lagi atuk pakai utk g kedai.

Sekarang? hehe...beskal jugak kenderaan utama untuk ulang alik g sekolah kat sini.siap jatuh2 lagi sbb kna tolak angin. haru betul.. :)

Dr. Ben said...

perewel mati hahaha... lama tak dengor.

berteromber said...

dulu belajo naik beskal guna beskal jantan...kaki tak sampai terpaksa masuk celah palang tu...heheh..

matakucing said...

fixie mmg terkini punya trend..dulu masa tak mampu nak beli prewel mati..prewel idup tu beger ketuk ngan paku jadi prewel mati ha5..tp sekarang aku lyn bmx lagi..kalu kat muo/senawang ada bmx bgtau bro, haro master ker, gt ker, kuwahara ker, skyway ker, raleigh ker roger2.

danish haiqal dah pandai brangkang ker?

blackpurple @ jowopinter said...

Bapak kawan aku pernah masuk parit sebab bawak basikal yang dah di'modified' jadi 'prewel' mati.. itu jaman 80-an dulu la..

Adamkamal9170@yahoo.com said...

prewel mati skrg kecik punye rm10, besar rm13.. tpi kalo nk murah welding je prewel hidup tu.. ;p