Tuesday, December 2, 2008

Zikir setan?

Pagi tadik aku call mak aku.. mak aku ade sebut 'zikir setan'... Zikir setan? ape tu?Bukannyer ajaran sesat... takde dalam list ajaran sesat namenyer 'zikir setan' Tapi kalo menghasut, mengumpat, mengeji, buat cerite, membuat fitnah, menafikan hak orang lain, nak rampas hak orang, buat hak orang lain cam hak sendiri, tu ler antare 'zikir setan'..

Tu ler... bile kite dah bagi peluang berbincang.. bukan 8 saat, bukan 8 minit, bukan 8 jam, tapi dah 8 bulan bagi peluang untuk bincang.. Batang hidung pon tak nampak... ni tidak.. nak dinafikan hak orang lain lak.. ape cite tu..? Bile ditanye kenape tak datang bincang... takde sape bagi tau... bile ditanya pade org yg disuruh memberitahu.. orang tu cakap dah bagitau.. dia yang tak nak datang... Ape citer nih? nak membohong pon agak-agak ler... Akal ade.. tapi tak dipanjangkan... Akal ade tapi lebih mengikut nafsu... Akal ade tapi dipikirkan takkan ade tindakan (setelah berpuluh tahun mengalah)..

Dan hasilnya... sebahagian rumah (bukan bapak aku dirikan) yang didirikan di atas tanah bapak aku telah dirobohkan.. padehal mase ukur bahagian memasing telah dibagitau rumah tu atas tanah bapak aku.. Bapak aku pon cakap.. kalo dia datang bincang.. nak sewa tanah ker.. nak wat perjanjian 10 tahun ker tak kisah ler.. nih batang hidung pon tak nampak... Bile dah roboh mule ler nak marah.. dan bertambah pelik bile orang lain yang takde kene mengena pon nak marah.. Amek ko...... kiri kanan bapak aku tak bagi can.. bapak aku hanye mempertahankan hak dia, bukan nak amek hak orang lain... Pakkal ler aku takde kat kampung.....

Bile setan dah menghasut... mule ler nak nafikan hak orang lain, mule ler nak menjaje cerite yang tak betul.. mule ler pukul canang yang orang lain ambek hak dia (padehal dah dibagi bebetul dan ditandekan)... Ni ler manusia.. lebih mengutamakan napsu dari akal.. lagi sanggup makan hasil dari hak orang dari membetulkan keadaan..

Mungkin ade hikmah di atas ape yang terjadik... kite tak tau kan...

p/s kan elok kalo dengor sesuatu perbalahan dari kedua-dua pihak yang bertelagah.. jgn ler kite dengor dari satu pihak jerk.. camner kite nak wat penilaian... jangan ler kite menafikan hak orang lain.. dan buat hak orang lain cam hak kite... Gua marah nih... serius gua marah... heheheheh

9 comments:

serinditrimba said...

betul tu..

Ada jugak jiran sebelah.. (nak ngumpat nih) rumah buat bukan main besar...Polis tu..
Tapi maslahanya dia buat rumah pi amik tanah orang 4 kaki.
Nak kira mcm mana tu??

HABIHA69 said...

pertama kali aku dengar setan berzikir..hik..hik..pakai tasbih tak bang muor..?

blackpurple @ jowopinter said...

Hmmm.... Susah...susah.....

Macamanalah agaknya kalau kau marah ek. Aku tak pernah nampak kau marah.... He he he!

eeka said...

terima kasih abg jamshid...
hahahahaa

presentation hancus...

lama tak present

rasanya ni la presentation yg paling hancus...

eeka said...

sori tak buat eye contact masa present... tak leh r tgk muka abg masa tu..

ntah... napa ntah...

takut nk tgk muka abg...

huhuhuu....

apa2 hal pun...

terima kasih kerana memberi semangat...
huhuhu

Sastri said...

uisk... ingatkan apa zikir setan nih... tu rupanya...

ainzoo said...

Assalamualaikum..
salam pkenalan...Yahoo..jumpa jugak orang Sekolah Dato`...penat seh nk godek2 dlm laman sesawang nih...aku ni, kira junior en Muo la...papehal, aku kenal Cikgu Musa tu..best dia ajo Math..eheh..en Muo ni rasanya batch Mampat kot? atau batch Kak Fauziah PBSM...hmm..
Ok la..Salam Aidil Adha...
Pengorbanan..bukan takat semelih lembu jer kan..kan ..kan Janet kan?

muor76 said...

serindit..
yg sebelah tanah bapak aku tu pon laki dia polis gak.. kalo ko nak amek tindakan undang-undang memang ler tak salah

habiha..
zetan tak perlukan tasbih.. cukup sekadar membisikkan ke hati manusia yg imannyer cepat rapuh

blackpurple
memang susah.. kalo tak setel skang akan dtg lagi susah... aku jarang jarang marah blek.. heheheh

eeka..
lerrr releks ler.. mesti lulus ngan cemerlang nyer kekekekek

sastri..
memang ramai tak tau ape dan camner zikir setan... hehehehe

ainzoo..
aku batch bawah mampat.. batch mambo, ari kambing, fendi kambing, berahim kambing.. eh pesal kawan aku ade 3 org budak panggil kambing yerk? kekekekekek

ainzoo said...

oic..batch mambo..knai2... dak mambo tu..knai jugaks geng pengakap mude & the big bos Hang Tuah...eheh...ok la...yahoooooo....best2..jumpe senior di alam maya...