Thursday, October 8, 2009

mainan aku dulu..

dulu mase aku kecik.. bapak aku pernah belikan kete kontrol kat aku.. tapi kete kontrolnyer agak kelako ler... bukan cam kete kontrol yg banyak kat pasaran skang nih..

kete kontrol tu bile kite on jerk... dia berpusing pusing.. pastu kalo tekan remote dia baru dia jalan tegak.. tokleh gostan...kelako kan kete kontrol tu... kete kontrol tu mahal (mase tu ler) rege dia 20 lebih... mahal tak?
tapi tu ler.. walaupon kelako dan tayor depan dia yg 2 tu tak jejak (sebab ade tayor kecik kat tetengah) aku suke n sayang kete tu.. aritu aku tengok ade lagi kete tu.. nanti balik muo aku carik balik..

aritu mase raye.. anak laki aku dok sibuk kejo kete kontrol sepupu dia.. last-last aku belikan satu... rege dia rm39.90.. mahal sket dari kete aku.. tapi best kete dia.. leh belok kiri kanan.. leh kedepan.. leh gostan... jauh beze ngan kete kontrol aku..

pastu ade ler sepupu aku datang umah beraye.. aku ternampak ler anak dia main gasing.. sekali aku tengok... lerrrr gasing plastik ler.. bukan gasing kayu lagi.. tak dpt ler bebudak skang main pangkah-pangkah..

anak aku kat umah selalu main ps2.. memacam game ade... leka dorang main.. ade kajian mengatekan main game bagus untuk membina otak... ntah ler.. tapi dulu aku.. ade gak game.. game n watch.. mickey mouse tangkap telor.. best gak game tu.. aku paling suke main game western bar.. game koboi kat bar tembak barang.. pastu ade lawan tembak ngan koboi jahat.. syok siot.. memang best ler...

tapi aku rase dedulu aku lagi banyak main kat luo umah bersame kengkawan sekampung... memacam kiteorang main.. tak macam anak aku skang... kalo anak aku keluor umah pon main beskal.. main kat taman permainan..

mase dah berubah.. zaman dah berubah.. mungkin anak aku tak merase atau takkan tau ape yg aku main dulu.. ermm nak kene ajor gak nih... supaye dorang dpt rase ape yang bapak dorang rase mase kecik dulu... mainan skang nih pon dah memacam jenis ade.. cume nak beli ngan tak nak jerk...

ps* aritu aku main masak-masak ngan anak aku... anak aku siap bakor bunge lalang wat sate... heheheh

8 comments:

matakucing said...

WAH MAIN MASAK2 ..PERGHH LAMA GILA GUA TAK MAIN MASAK2 HAHA..DAK ZAMN SKRG DAK TEKNOLOGI HEHE

kucingorengemok said...

skrg main kat luor bahaya... tak pasal² kang kena culik! kang nyesal tak sudah

serinditrimba said...

ko tau tak, anak aku beraya kat rumah kawan aku, giler nak bawak balik kete kontrol anak kawan aku. naik pening kepala aku..

eddie dewanaga said...

gua punya favorite dulu, main kombat-kombat, siap bina parit untuk ambush, siap bikin rifle dari kayu peluru lastik, siap bikin sniper tower... yg tukang ajar dia adjutan c.o abah gua, pangkat kapten, perangai macam budak-budak... siap ada warpaint guna kiwi kasut!

berteromber said...

biasa la zaman dulu...nak beli tak mampu..kebanyakan alat permainan semua buat sendiri...kreatif..masih ingat lagi cara2 bak buat senapang atau pistol kayu...tapi tang pelurunya tu yg susah sikit...mana nak cari pokok senduduk ek?...

J said...

sama mcm abg berteromber,
kebanyakkan mainan gua dulu2 adalah DIY dan dtg dr alam semulajadi..chewahh





syok layan rempit ngan upih pinang, skang kat kg tanah byk bersimen dan tar, nak tarik apanya..kena pasang tayar dulu la baru boleh layan..huhuhu

deaf_angel said...

mickey mouse tangkap telor haha...aku ingat tu game..

tu dah kira paling hi-technology dan canggih giler dah zaman tu

muor76 said...

matekucing
dedulu aku main masak-masak ngan akak aku.. siap cilok beras mak aku.. pastu rebus ikan rainbow..

kucinggoreng
kete skang pon berdesap desup.. tapi kalo kat kampong tak risau bile anak main kat luo

serindit..
hehehe sib baik anak aku tau pulangkan mainan orang (orang yg tak dikenali ler)

eddie..
best ooo main combat combat.. mase tu semua nak jadik vic morror.. tak nak jadik askar jerman..

berteromber..
aku dulu buat senapang peluru pakai buah ceri.. best gak..

J..
aku ingat nak main tarik upih ler nanti ngan anak aku.. mesti dorang sukenyer..

deaf..
tu antare game yg terawal ler.. tapi yg tu pon dah cukup best aku rase.. kalo ade.. leh simpan dalam muzium..