Wednesday, May 7, 2008

epok-epok, mee siam dan gobok

Seorang kawan aku pernah bercerite ngan aku pasal epok-epok nih. Cerite dia lebih kurang camnih ler. Mase tu dia kat pahang, pade satu petang dia pergi beli kuih. Dia pergi kat satu gerai yang dijaga oleh seorang makcik. Ni perbualan kawan aku ngan makcik tu.
Kawan aku 'Makcik bagi epok-epok singgit.'
Makcik 'Epok-epok takde nak'
Kawan aku rase pelik padehal epok-epok ade depan mate dia.
Kawan aku 'Abeh yang nih kuih ape?'
Makcik 'Oooo itu karipap'
Kawan aku 'Makcik yang ni ler epok-epok... karipap tu dari bahase omputeh 'curry puff', name melayu dia epok-epok'
Makcik 'Ooooo ye ke nak.. makcik tak tau'
Kawan aku hanya tersenyum.. mungkin ramai yang berasal bukan dari johor tak tau epok-epok tu ape..
Begitu jugak ngan mee siam.. rerate orang johor panggil bihun tu mee siam. Mungkin asal usul name mee siam tu diambil dari negare asal pengeluar bihun iaitu thailand.. Aku pon ade terlepas beberape kali menyebut mee siam ketika berada di luor johor. Ade yang tak tau dan ade yang tau. Bagi orang-orang luor johor yang tau ape itu mee siam,dorang akan terus tanya negeri kelahiran aku. Dan yang kebanyakkan tanya tu rate-rate orang yang berumur ler.
Kalo kite tengok cite dedulu, cite P Ramlee, ade disebut mee siam dan epok-epok, seperti dalam cite Nasib Labu Labi.Dalam lagu Nasi goreng (lagu oleh P ramlee,Lirik oleh S. Sudarmaji) pon ade sebut mee siam.
Kadang kala bahasa/perkataan orang johor menjadik bahan gelakan seperti gobok. Ade kawan aku sound kat aku, 'Sebut ler bebetul "ALMARI"'..Tapi apebile aku menyatakan fakta yang perkataan almari itu berasal dari bahasa portugis dan bukan bahasa melayu, kawan aku terkejut ler jugak.Dia tak tau pon almari tu perkataan portugis...
Bahasa johor atau johor riau mempunyai keunikannya yang tersendiri. Dan aku rase begitu gak ngan negeri-negeri yang lain..

4 comments:

Uncle G said...

epok² tuh karipap ke? loor....

mama ranggie said...

LOR YE KER?

mama x tau pon epok2 tu karipap!
:)

happiestmummy said...

masa kenduri kawen adik aku aritu..ada org bg epok2 ..mak usu aku tersebut temusa....huh..atuk nyer ler suka..bila mak usu aku suakan epok2 kat atuk tu..atuk aku kata"ni epok2 bukan temusa"..hehehe..nampak sgt mak usu aku cuma tau sebut tp x tau beza antara curry puff,epok-epok dan temusa...

syreena said...

mee siam ni lebih dikenali di singapura. diberi nama mee siam sebb ini antara makann buat askar thai masa perang dunia dulu. Jika di malaysia org johor saja yg reti makan mee siam ni tapi secara goreng kering. Berbeza dgn org singapura sebelum tahun 80an. Memang jadi makanan tradisi org cina dan melayu di singapura cuma bezanya mee siam ni berkuah. Jika prasan dlm cerita p.ramlee, adegan meeting ada sebut mee siam. Lagu sudarmaji pun ada ditulis lirik mee siam. Zmn p.ramlee dulu mee siam ni memang famous di singapore.