Monday, May 26, 2008

Kawan Ku Pembunuh

Bile sebut Canny Ong, tentu ramai orang akan ingat kes pembunuhannya pada tahun 2003.Dia telah dirogol dan dibunuh oleh Ahmad Najib Aris..Najib nih salah sorang kawan sekampung aku.First time pic dia keluar (mase tu dia gambor dia tunduk) aku rase macam aku kenal jerk mamat yang membunuh tu (berdasarkan kepalanya)Pastu aku terus kontek member aku tanya mengenai pembunuh tersebut.. Aku cakap najib, tapi kawan aku tak caya sebab mase hari tu namenya belum disiarkan di sotkabor.. Keesokkan harinya kawan aku call balik nak mengesahkan tekaan aku itu.

Najib nih kire sekampung ngan aku.. dok Jalan daud, sebelum keluarganya pindah kat Parit Tiram.Kalo tak silap dia sekolah sampai form 3 jerk.. Dia sekolah tinggi muar..Dedulu aku selalu lepak kat area umah dia , main bola sesame kat padang Jalan daud dan lain-lain lagik.Lepas aku spm.. ade ler beberapa kali aku terjumpa dia.. lepas dia kije KL dah jarang jumpe dia.Mase dia kat KL tu, ade sekali aku terjumpe ngan dia kat tepi masjid jamek kl. Dia ngan tunang dia (skang bini).Aku tengok dia dah berubah, pakai kopiah, berjanggut.. tapi tetap melawak (biase ler org muor).Tak sangka lak aku dia leh berubah. Dia ajak aku p masjid, tp aku baru lepas solat mase tu.Mase tu dia cakap kat aku dia kije kat Udo Ocean (betul ke aku eja nih)Ade sorang kawan aku pon terkejut gak melihat perubahan Najib nih. ye ler dulu agak nakal. Bile jumpe dah berubah banyak.

Tapi bile kes bunuh tu, ramai ler kengkawan yang terkejut..Kenapa jadik camtu? Ape sebab nyer? semua tak tau.. hanya Allah yang tau..Aku hanya mampu berharap, Sekiranya betul dia bersalah, harap dia bertaubat, sekiranya dia tidak bersalah harap kebenaran akan diketahui.

Aku tetap menganggap dia kawan aku, walaupon dia pembunuh, Takde ler cam sesetengah orang.. hanya cakap kenal jerk.. tapi tak cakap pon kawan.Sekurang-kurangnya aku ade pelbagai kawan, doktor, lawyer, engineer (ade sesetengah org kawan dia jenis nih ajerk), pengedar dadah, mat gian, pembunuh, perompak dan lain-lain lagik...Baru ler bermacam rempah aku dapat tau dalam hidup nih..Kadangkala pengalaman dari orang jahat itu boleh memberikan sedikit ilmu/pengetahuan pada kite..Jangan ler amek ilmu yg jahat.. tapi amek ler ilmu yg berguna..

Aku ade pinjam buku dia, tapi tak tau ler camner nak pulangkan..

6 comments:

Uncle G said...

erkh... aku pon ramai kawan yang bermasalah. tapi bagi aku... diorang tetap kawan just kita jangan ikut diorang susah. mampu dibimbing kita bantu.. tapi kalau tak mampu, ........................

mama ranggie said...

betul tu...

mama pon berkawan dgn semua org...

x kisah selagi dorang mampu jd kawan yg baik!

blackpurple @ jowopinter said...

Tak sangka kawan kau rupanya.

Kawan tetap kawan. Kita membenci perangai jahatnya, bukan orangnya. Kan?

en_me said...

dulu me pernah bukak kelas mengajar komputer.. ader sorang brader daftar kelas, samer namer dengan namer me.. beberapa bulan pastu, me namfak muker dier kat paper, lagi gempak sebab samer namer dengan me inih.. brader tuh ditahan polis atas kesalahan membunuh isteri yg curang.. alahai..

Sastri said...

kawan ketawa ramai, kawan menangis susah dicari...

PINATBATE said...

saya pun ada ramai kawan pembunuh...tapi pembunuh nyamuk dan semut lah..