Wednesday, June 18, 2008

Pembangunan untuk semua

Pak man selalu bace sotkabor
Dalam sotkabor selalu ler cite projek tu, projek nih
pembangunan tu, pembangunan nih, bangunan tu, bangunan nih..
ECER WPI masjid kristal, masjid tak kristal, masjid besi, masjid kayu, monsoon cup, cup B, cup A dan bermacam-macam lagi ler..

semuanya ending 'pembangunan untuk semua, untuk rakyat, untuk kesejahteraan......
dan bermacam-macam untuk lagik...
tapi Pak man tak tak rase pon bende tu semua...
masjid kristal.. bukan nyer pak man ade gi,
monsoon cup.. bukannya pak man ade wat kapal layor atau berniaga tempe (jgn lupe makan tempe leh tegangkan kulit) ape tah lagi berniaga sirap bandung.
WPI bukannya Pak Man leh bukak gerai jual burger kat sane..

tapi untuk siapa bende tu semua? bukan untuk rakyat jelata yg dok mengeluh, berjimat cermat, potong tu potong nih (angkara minyak), yang membayor cukai (tapi cukai tu digunakan untuk pembangunan..)
Tapi bende tu semua untuk sebahagian orang sahaja, Yang mengenali seseorang di peringkat tinggi...

Pade pak man, ape guna pembangunan tapi hanya dirasai oleh orang-orang yang tertentu sahaja?

Even PBT tempat Pak Man tinggal pon ade buat pembangunan, tapi Pak Man tak rase pon, yang Pak Man rase, cukai pintu naik. Kawasan umah pak man camtu gak. Kadang sampah tak berangkat, parit tak diselenggara..

Pak Man dah lame benci ngan orang atas, walaupon parti same ngan orang atas, tapi Pak Man tak pernah pangkah parti dia sendiri mase ngundi, Dia gi meeting parti pon saje nak ngentam orang atasan.

Pilihanraya yang lepas Pak man agak terkejut gak bile orang yang dulunya ngundi parti ampu sana ampu sini tak ngundi lagi parti tu. Semua dah bosan, geram, marah dan bermacam-macam lagik.. Pak man harap akan datang parti tu hilang kuase terus..
Bior ubah pemimpin, ubah pemimpin yang selalu cakap pembangunan untuk semua tapi pembangunan yang tak dirasai rakyat jelata.

3 comments:

Sastri said...

hmmm... tu la kan... dah terhantuk pun tak terngadah lagi... tak paham sungguh...

mama ranggie said...

benda dah jadi bubur!

blackpurple @ jowopinter said...

Entah-Lah!

Menyampah betul-Lah!