Friday, June 27, 2008

AKU TENGAH PIKIR CAMNER NAK TOLONG KORANG

Aritu aku ade dapat surat dari kawan aku yang merangkap seseorang yang menjadik pujaan ramai.. cam nih ler lebih kurang surat tu..

Aku skang ni ngah pikir, camner aku nak tolong korang.
Ye le rege minyak dunia naik, rege minyak kat negare kite mesti naik gak. Aku tokleh turunkan rege minyak.Kalo turunkan, korang dapat subsidi. Mane leh, gemuk ler korang dpt subsidi selalu.Asyik dpt subsidi jerk. Nasib baik aku dapat minyak free, takde pon aku rase subsidi, yang aku rase free jerk.
Kalo turunkan rege minyak, untung sket. Bile untung sket tokleh ler wat projek besor-besor. Pastu, tak dapat ler kroni aku makan besor.Kalo untung tak besor, camner aku nak bagi gaji kat penasihat 25% aku.
Aku tau bile minyak naik. Rege barang mesti naik. Nak wat camner kan? Aku takde pon rase rege barang naik, ye le aku semua org sponsor.
Camni ler.. aku bagi idea sket.Korang ternak ler ayam kat umah.Dapat telor, dapat daging. Bulu ayam korang leh buat rotan bulu ayam wat bersih abuk.. atau rotan anak korang. Lagi satu bulu ayam tu korang leh wat bantal tau..
Pastu korang tanam ler sayur kat umah. Yang paling senang kacang botol ngan peria katak. Takdenye korang jadik botol atau katak kalo makan sayur tu hehari. Eh korang pon leh ternak ikan keli, hari hari korang leh makan ikan keli. Aku rase muke korang tak berubah jadik Jar Jar binks.. Ala watak dalam cite star wars tu..Kalo tak nak korang makan jerk ikan bilis. (ni idea dari penyokong aku)
Sebut pasal ikan nih.., dedulu aku selalu berbual ngan ikan koi.. Tapi ikan koi tu aku rase cam tokleh makan jerk..
Kalo ade tanah luas sket.. korang bela kambing.. sedap oo daging kambing.. nak-nak kalo panggang atau masak kurma'.. Aku dulu ade kambing.. tapi kambing tu dah kene curi orang laks.. Pekong, pengor dan kenyor ler gembala kambing aku tu.. bende senang pon tokleh buat.
Kalo nak gantikan beras.. korang tanam arr ubi dan keledek.. Korang tak ingat ke dulu mase zaman jepun.. tok nenek kite makan ubi jerk leh gak idup.. Ni beras naik rege pon korang dah kelam kabut.. Tapi aku makan basmati.. biase ler org sponsor.. Kalo aku nak beli sendiri pon takde masalah.. Gaji aku besor..
Kalo nak save minyak, korang naik ler moto.. takde moto, korang beli jek moto seken-hen.Kalo nak gi kije korang naik ler kenderaan awam. Kan dalam sotkabor dan tv kuor 'Kerajaan akan menaik taraf kenderaan perkhidmatan awam'. dah banyak kali kuor dah.. Korang tak bace sotkabor ke? Kalo korang ikut cadangan aku nih, korang akan jimat minyak. Skang nih korang kene ubah care hidup korang. Aku takpe ler.. tak yah ubah.
Kalo korang pasan, dalam sotkabor dalam tv, selalu kuor berite 'Harga minyak di negara kita masih rendah', 'Harga barang terkawal','Ekonomi masih stabil'. Korang tak caye ke?
Eh sotkabor ngan tv mane pernah tipu.. Semua tu betul.. korang wajib percaya..
Pasal beras nih bulan ogos nih akan turun rege, minyak pon takkan naik lagik.. percaye ler.. Kalo korang tak caye kat aku, sape lagik korang nak caye..?
Skang nih aku ngah pikir lagik camner aku nak tolong korang. Eh! ade awek siott.. amoi cunnn siott... giloss sioottt.. giler machitonnn
ermm aku ngantuk ler pulak.. Aku tido dulu ler.. Kang bangun tido aku tolong carik idea lagi camne nak tolong korang yerk..!
Ok bye... jumpe lagi lain kali.. ngorok dulu..!

Yang benar teramat benar..
..................................... <-----tak sempat tandatangan.. dah tido

5 comments:

mama ranggie said...

mama pon dpt email nih..muahahaha...

Anonymous said...

hehehe...beshhh...memang kreatif. sapa tak terasa memang dah tebiat nak mampus la tu..hahaha..

nice blog ahhh. bagi cadangan boleh ? letak lah chatbox, senang sikit nak interrupt.

anyway, thanks sebab tinggalkan mesej pasal surat sebenar kat blog saya.

opppsss lagi satu, lagu tema beshhh ahhh...nanti nak plagiat ahhh..kuakuakua

-kaca-

Nutcase said...

Thanks for allowing me to publish your letter to PM.

Tepat dan Hebat

Uncle G said...

kes anwar liwat lagi

muor76 said...

mama ranggie
tak tau ler email nih akan diedarkan ke tempat lain ke idak

kaca
copy ler.. takde pon hakmilik terpelihara.. tapi jgn lupe bagi kredit. catbox? ok gak tu.. kalo free nanti aku masukkan

nutcase
hanya untuk sindiran kepade orang-orang tertentu..

uncle g
kenape ek mamat tu (budak uniten yg kene reject) tak melawan? dia kan laki.. emm pelik gak kan?