Friday, June 13, 2008

Satu petang di perjumpaan parti cap kepala beruk

Satu hari tu Mamat (bukan name sebenor) telah gi meeting parti yang dianggotai (yg dianggotai secare terpakse, namenyer diserap secare tetiba ajerk tanpa persetujuan)di DUN bentayan.
Antara tajuk perbincangan dalam parti kepala beruk itu ialah mengenai pengorbanan..
Pengerusi telah menyatakan bahawa ahli ahli parti mesti ler sesame berkorban untuk kesejahteraan parti dan juga untuk pemimpin...
Mamat hanya mendiamkan diri pade mula nyer.. dia tak minat nak berkorban..
yer ler ape gune kalo berkorban untuk orang-orang yg buruk seperti beruk bongkok isap rokok atas pokok?
Pengerusi pon mengatakan bahawa dia pon berkorban untuk parti berok yang danggotai nyer..

Mamat bingkas bangun dan bertanya beberape soalan..
'Ape yg encik korbankan? encik pernah makan ikan yg dah pecah perut? encik pernah makan ikan yg dah merah mate? adekah anak-anak encik berjalan kaki ke sekolah?
adekah encik menggunakan duit sendiri untuk mengisi minyak? setau saye encik diberi duit minyak oleh parti cap kepale beruk ini..'
Jangan cakap pasal pengorbanan kalo encik tak dpt tunjukkan makne pengorbanan sebenornya..
Encik bercakap hanya untuk kepentingan encik, encik nak jage kedudukan encik..
Encik pon masih lagi bekerja.. seorang pegawai kerajaan, isteri encik lak cikgu sekolah. Saya tak rase hidup encik susah sangat,
Pernah ke encik pikirkan kitaorang nih yang dah pencen, kije kampung, orang yg takde umah dok tido dalam beca kat bus stand? pernah ke?'
Mamat meluahkan kepanasan hatinya..
Bilik meeting tu riuh sekejap. Muke pengerusi berubah,
Yer ler aritu sebelum pilihanraya kawan nyer dari parti cap kepala kingkong dah kene sembur dalam meeting.. terus kalah pru 12..
Skang nih makin ramai ler pulak yang marah..
Yer, ramai semakin marah ngan parti cap kepale berok yang berumor 20an ini..
Mungkin pemimpin atasan tak tau yang org-org bawahan dalam parti ade yang tak pangkah parti sendiri sejak dulu lagik.. Mungkin akan-akan datang terus takde pari cap kepala berok atau parti cap kepala kingkong kat bentayan nih...

Lepas mamat bersuara.. terus kedengoran suara-suara ketidakpuasan hati org-org yang lain.. Dan kata-kata akhir Mamat pade pengerusi tu.. 'Lain kali cakap gune otak lerrr'... 'Kalo korang bagus, jage kebajikan rakyat, korang akan duduk kat sini, tapi kalo korang pekong, pengor dan kenyor 1 undi pon leh buat korang kalah. Jangan memain ngan orang bentayan'.

3 comments:

mama ranggie said...

hehehhe...no komen...!

sendiri mau ingat lah ye!

n thanks for da wish!

PINATBATE said...

marah benor nampaknya mamat(bukan nama sebenor) ni...kehkehkeh...

Uncle G said...

hang ade tgk tv ke perbincangan petronas tuh.. try usha sini http://www.blogikus.com/2008/06/petronasjangan-salahkan-kami/