Monday, July 14, 2008

Cite ngah boring

Semalam aku ade gi satu kije kawin opismate bini aku kat satu negeri..
Kije kawin tu diadekan di dewan Japerun..
Tengok map yg ade dalam kad tu macam tak complete..
Wife aku tanye kat aku
'Tau ke tempat nih?'
Aku jawab ler..
'Kalo area nih memang ler tau, tapi dewan Japerun tu tak tau kat ner. Tapi jangan risau kite carik jerk bangunan yang bumbung nyer kaler biru tua'
Memang senang nak carik dewan Japerun nih, yer ler bumbung kene ler same ngan kaler parti.
So kiteorang pon masuk dewan tu, makan ler sket..
Ngah makan tetibe aku nampak seseorang.. Seseorang yang berpangkat Dato dan menjadik ketua menteri negeri tu.
Pengantin laki, pengantin pompuan siap salam cium tangan. Mungkin nak amek berkat kot.. mane ler tau nanti pangantin laki dapat jadik Ketua menteri lak.

Bukan aku tak pernah jumpe ketua menteri nih.. sebelum nih dah bape kali teserempak ngan dia. pernah borak-borak dlm lif.. Bapak aku pon pernah jumpe dia bertanyakan satu soalan sejarah (tapi sayang soalan bapak aku Ketua menteri tu tak jawab). Dan ape yang bapak aku cakap bini ketua menteri nih sekapal ngan keturunan raja chempa bugis kembayat. Teringin gak aku nak tanya pasal blog dia, pasal ruangan comment yang telah di keluarkan, entry nya yang telah dibuang (sebab comment nyer jejak beribu-ribu). Pakkal ler mulut aku penuh ngan makanan. Tapi dia lak tanye soalan silaturrahim kat aku sambil mencuit anak aku yang kecik.

Ape yang aku pasan ler.. kalo dulu.. bile dia dijemput kesatu majlis.. ramai org berebut rebut nak salam, cium tangan (badan kene bongkok 90 darjah dan mulut perlu dimuncungkan 3 inci), nak amek gambor ler... dan bermacam-macam lagik ler.. kire cam artis terkenal gak ler..
Tapi semalam, aku tengok... ade ler 5 6 orang yang datang jumpe dia dengan muke yang exited seperti melihat artis bollywood. Malah Ketua menteri tu telah masuk ke bahagian basuh piok untuk jumpe orang dan bersalam. Pastu siap gi meja ke meja untuk bersalam ngan tetamu yang ngah lepak beborak.
Kedatangannya seperti tidak disedari..
Aku terpikir.. dah tak popular lagi ke Ketua menteri ni? Dah tak ramai ker penyokong dia? Atau orang dah boring atau menyampah? Mungkin kategori orang kat situ adelah orang-orang yang tak suke mengampu, tak suke membodek dan tak suke mengipas. Atau mereka bukanya generasi kain pelikat selai atau generasi beras sekampit.

Entah ler.. Perkara seperti ini pernah jugak berlaku pade seorang bekas menteri besor.. Tapi bekas menteri besor nih yang datang mendapatkan dia untuk bersalam adelah kaum cine.. kalo kaum melayu.. bekas menteri besor nih ler yang datang pade melayu untuk bersalam.

3 comments:

mama ranggie said...

zaman kejatuhan lah tu!hehehe...

blackpurple @ jowopinter said...

Dah tak pegang kuasa, macam itu-Lah.

:D

Uncle G said...

hehe... saper menteri penerangan tuh? tanya lain jawab lain.. har har har