Tuesday, October 21, 2008

Pergi nyer seorang pejuang dari puak haluan kiri

Semalam Shamsiah Fakeh meninggal dunia pade usia 84 tahun..
Saper Shamsiah nih? kalo tak tau cube ler google sendiri yerk..
Dia nih same ler lebih kurang ngan Mat Indera

Ape yang aku nak cakap nih bukannye ape.. ramai orang cakap dia nih komunis (walaupun dia beragama islam) ramai orang cakap dia nih pembelot (walaupon dia nak merdeka dari british).. terpulang pade individu tersebut nak cakap ape..

ketike zaman british... PKMM, AWAS, API telah menentang british kerana ingin merdeka

PKMM ingin menyatukan indonesia, malaysia, singapura, brunei dan sabah serawak.. PKMM ingin menggunakan satu bendera sahaja.. iaitu bendera merah putih... yang kemudiannya hanye digunakan oleh indonesia.. manekala singapura telah meletakkan bulan dan bintang.. dan umno telah meletakkan keris..

PKMM telah memperkenalkan slogan 'merdeka'.. manekala umno ketike itu menggunakan slogan 'hidup melayu' kengdian kengdian baru umno gune slogan 'merdheka'

british telah mengharamkan PKMM, AWAS,API..
dan british telah memburu menangkap dan membunuh puak yang melawan british..
dalam majalah 3 pernah disiarkan tentang kisah seorang bekas anggota API.. dimane beliau telah menceritakan bagaimana anggota-anggota API dibawa ke ladang getah dan ditembak.. dan pencerita itu terpakse melarikan diri untuk menyelamatkan diri beliau.. (sape pedulikan.. british bunuh melayu API bukan bunuh melayu UMNO)
kebanyakan melayu yang ditangkap oleh british.. telah dipenjarakan tanpa dibicara...

Anggota anggota PKMM, AWAS,API... tiada tempat berlindung dan terpakse melarikan diri ke dalam hutan.. di mane ketika itu hanye komunis yang boleh membantu mereka....

Ketike zaman jepun.. ade jugak rakyat british yang menyertai komunis menentang jepun.. antare rakyat british yg join komunis nih adelah nona baker dan vincent baker (tuan punya lombong besi)-sile google sendiri.. mengapekah kite tak gelor mereke ini pembelot/penjahat/komunis?

dan aku rase pelik...
bile british mengelarkan mat kilau, dato bahaman, tok janggut,rentap dll sebagai pemberontak dan sebahagian rakyat melesia pon ikut gak gune perkataan pemberontak tersebut.. seperti pemberontakan tok janggut.. pemberontakan rentap..

mengapa dalam sesetengah buku sejarah masih gunekan perkataan 'pemberontakan'... sedangkan mereka adelah sebahagian dari pejuang kemerdekaan/kebebasan dari cengkaman penjajah.. sepatutnye kene ler gunekan perjuangan rentap, perjuangan tok janggut dll...

ermmm ade sesape tau tak... saperkah tokoh tokoh umno yang pernah dipenjarakan kerna menentang british kerna memperjuangkan kemerdekaan..?

p/s isi entry nih aku copy paste dari komen aku kat forum carik

10 comments:

serinditrimba said...

ha... betul..betul..

NieZearm said...

bagi aku la, sejarah melayu dan malaysa ni perlu ditulis balik. ada tak sesiapa mempersoalkan sumber negara ni yang dirampas oleh penjajah satu ketika dulu. klau harta aku sndri aku mintak balik siap dgn interest.. :)

blackpurple @ jowopinter said...

Aku setju dengan tulisan kau Muor.

xy bundle said...

bagus info... pengetahuan sejarah yg tinggi... :)

Uncle G said...

thanks for sharing.. bagus info2 macam nie... kita kekadang kita lupa, ada pejuang yang tidak di pedulikan oleh m'sia. kita selama nie tak sedar banyak perkara tak wujud dalam buku sejarah kita

muor76 said...

serindit..
yg nih aku amek fakta

niezearm
banyak lagi rete kite kat london.. tak dituntut oleh keraJaan

black..
heheheh simpan.. nanti leh bagitau kat anak cucu. tapi black aku bukan penyokong PKM yerk

xybundle..
rugi tak ambek port pasal sejarah.. hari nih akan menyimpan semalam.. semalam akan memberitahu mase depan

uncleG..
alangkan org yg ade kepentingan dalam kelab bangse ajaiab pon dilupekan.. ini kan pula org yg takde kepentingan..

kojah said...

alahaiiii

xy bundle said...

kena wat sesuatu agar sejarah kita terus terpelihara n d sampaikan kepada generasi yg terkemudian..

muor76 said...

kojah... ape yg alahai tu?

xy bundle... salah satu care tulis jerk kat blog.. kalo rajin.. tulis sendiri dan bukukan.. tapi kene ler ade fakta..

xy bundle said...

btol bro.. aku setuju.. tp aku ni jenis malas nak baca sejarah. aku lebih suka dengar org cite je.. hehehe..

ko rajin n ada bakat, tulis la byk2dlm blog ni ye... 1 hari nanti leh di buku kan... :)