Wednesday, October 15, 2008

Rumah Terbuka

Skang nih masih bulan raye.. Ramai orang buat rumah terbuka.. jempot kengkawan datang.. Aku tak pernah buat rumah terbuka.. Kalo kat muor.. aku tak pernah tungggu umah terbuka untuk pergi ke rumah kengkawan aku.. Bile takde umah terbuka takde ler makan nasi beriani kerrr sate kerrr.. dan makanan yang best best.. Ade sekali tu aku raye kat umah kawan aku dia hitangkan tempe goreng ngan pisang goreng.. best siottt!

Kalo nak gi umah kengkawan, aku akan call dulu nak pastikan dorang ade kat umah.. Kadang dah depan umah dorang baru aku call..Kengkawan aku pon cam tu gak.. Kekadang kengkawan aku akan jemput datang umah sekirenya dorang ade buat open house.. Walaupon aku dah datang umah dorang sebelum tu.. Orang dah jempot gi ler kan...

Tapi yer ler bile dah berkeluarga nih.. rumah kengkawan susah sket nak pegi.. maklumler sedare dah bertambah, Tu cite kat muor.. Bile aku dah kawin dan dok kat somban nih.. time raye takde lak jiran aku dtg ke umah.. mungkin tak bape mesra kot.. mungkin sebab aku n wife kije.. malam baru ade rumah.. Yang ade datang pon hanye ler bebudak yang mengharap duit raye dan suke minum oren botol itam jerk..

Aku ade ler gi umah jiran jiran gak.. dan jiran aku pon cakap.. dorang kat tempat aku tinggal tu kalo tak buat open house tak datang.. ermm Nak kene tunggu open house ke baru datang? pelik gak

Aritu aku gi umah senior aku kat sekolah.. dok kat seremban gak.. Dia cite umah dia baru sekeluarga datang.. tu pon keluarga kawan anak dia.. Dia pon cakap.. kalo tak wat open house orang tak datang.. Pastu aku ade beraye ke rumah kawan aku yang dok kat perumahan teres yang penduduknya 80% melayu.. Dia pon cakap kalo tak wat open house orang tak datang..
Kengkawan aku yang bukan kengkawan aku dari muor pon selalu ler tanya bile nak wat open house..

ermm Nak kene tunggu open house baru nak datang umah? Datang jer ler bukannyer aku menghalo pon.. ade hasil baru nak datang ker? heheheheheh mungkin nih trend baru beraye kot..? heheheh

Sebut pasal hasil baru nak datang... aku teringat ler.. kelab bangse ajaib punya ahli.. ramai antare dorang pasang panji kelab tu sebab mengharapkan 'hasil'.. Dorang dtg berkempen untuk kelab tu sebab mengharapkan 'hasil'.. Semua nyer sebab 'hasil'.. ade lak tu yang mengarok bile dah penat penat pasang panji dan berkempen tak dapat 'hasil'. Ade lak yang giat memecah kan cermin bile tak dapat 'hasil'.

Berbeza lak ngan bebudak dari kelab miskin.. buat kije takde 'hasil' pasang bendera takde 'hasil' gi kempen takde 'hasil'. Kalo dapat tu kire rejeki ler.. Tapi dorang harap hasil yang lain...

bese lerr lain negeri lain adat, lain parti lain adat..

p/s* respek kat sebahagian bebudak muor yang pasang bendera kelab bangse ajaib kerna membelanja kengkawan yang pasang bendera kelab miskin makan kat bus stand pagoh..

9 comments:

mamaranggie said...

oic..die dok somban jo ek?meh lah dtg PD...umah mama...email aje mama k!mamaranggie@yahoo.com.my

kojah said...

adeih...penuh ngan kiasan la

Si Jambi Darat said...

aku suke lepak bas stand pagoh!hehehe

NieZearm said...

larat dgn tak je nk pegi open house... :)

matakucing said...

open house aku bape tak suka gi.. layanan tak eksklusif..muahaha

muor76 said...

mama...
kalo saye berkesempatan ke pd saye contack mama yerk..

kojah...
bese ler bak abg kate bace ngan otak kiri

jambi..
eh kalo ko balik muor leh ngeteh kat sane sesame

niezarm
kalo nak larat ko jgn makan bebanyak... kekekek bile 1/3 sbhgn perot terlebih makanan.. tu yg menjadikan seseorang itu lentokkk jerk

mate kucing
aku kalo open house aku gi.. tapi tibe time org dah takde.. baru leh berbual mesra ngan tuan rumah.. dan dpt layanan yg baik...

PINATBATE said...

kami pun tak buat open house..tapi Insyaallah kalau tetamu datang, kami open lah house tu..

masalahnya zaman skrg kalau kita datang serbu jer macam ziarah raya kat kampung orang tak suka..diorang kata tak bersedialah, penat balik kerja orang datang rumah lah...

cerita paling sadis saya pernah datang beraya rumah jiran tahun lepas diorang ajak masuk hidang kuih raya tapi cakap..." ngapa datang tak tunggu saya jemput open house.".tahun ni saya tak jejak rumah dia..takut orang tak suka..

ehh..panjang mcm buat entry pulak...sorry Muor..maaf zahir batin!

muor76 said...

pinat..
mungkin sebab tradisi skang camtu kot..
muor pernah gak kene cam tu.. tapi muor jawab ler balik.. tak pelu umah terbuka utk melawat kengkawan.. yer ler macam org sakit kan.. takkan ler nak tunggu berkapan baru nak dtg? heheheheh

Uncle G said...

wah... careeee gak baju tuh... minggu depan maybe aku p bundle.. nanti aku kontek hang